Сьогодні в супермаркетах кожен ласун може знайти для себе ідеальний десерт. Раніше ж магазини не могли порадувати покупців таким різноманіттям товарів. На полицях можна було знайти лише кілька видів цукерок. Напевно, найбільш доступними солодощами в ті часи були іриски.
Так-так, ті самі іриски, які з усіх сил намагалися якомога щільніше «притулитися» до упаковки і «вчепитися» за зовсім недавно вставлену дантистом пломбу. Щоб занурити вас в приємні юнацькі або дитячі спогади, ми підготували простий і швидкий рецепт шикарних ірисок.
Складові:
- цукрова пудра – 500 г;
- вершки – 500 мл;
- мед – 120 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- ваніль – 1 шт.
Приготування:
- Візьміть стручок ванілі і акуратно вийміть з нього насіння.
- Влийте в сотейник вершки (33% -ї жирності), додайте цукрову пудру, рідкий мед, вершкове масло і насіння ванілі.
- Поставте сотейник на середній вогонь, періодично помішуючи інгредієнти, розтопіть вершкове масло.
- Коли масло розтопиться, перестаньте помішувати карамель і варіть її при температурі 122-123 градусів. Щоб перевірити готовність солодощів, капніть кілька крапель карамелі в холодну воду і постарайтеся скачати кульку. Якщо вона пружна і добре скочується (не прилипає), зніміть карамель з вогню.
- Перелийте карамель в застелену пергаментом для запікання форму з високими бортиками.
- Залиште карамель на 3 години, а потім помістіть її в холодильник.
- Коли карамель «схопиться», просто розріжте її ножем на невеликі кубики-цукерки.
Вітаємо, ласощі готові. Якщо хочете трохи урізноманітнити десерт, посипте цукерки цукровою пудрою, мигдальним борошном або ж сіллю (теж вийде дуже смачно). З такими ірисками можна не переживати про збереження ваших пломб.