Лимонний тарт – класичний французький десерт, який вже давно полюбився ,багатьом людям майже у всіх країнах світу. Тонка пісочна основа і освіжаюча кисло-солодка лимонна начинка підкорюють з першого шматочка. Фірмовий рецепт, зауважимо дуже простий і зрозумілий, є і у Джеймі Олівера. Візьміть собі його на замітку!
Складові
для тіста:
- борошно 250 грам;
- вода холодна 2 ст. ложки;
- вершкове масло 120 грам;
- цукрова пудра 75 грам;
- яєчні жовтки 3 шт.
для начинки:
- яйця середні 5 шт .;
- цукрова пудра 150 грам;
- лимонний сік 100 мл (приблизно 4 лимона);
- лимонна цедра 2 ст. ложки;
- вершки жирні 150 мл.
для прикрас:
- цукрова пудра;
- скибочки лимона;
- гілочки розмарину.
Приготування:
- З’єднати в мисці цукрову пудру, 2 жовтки і розм’якшене вершкове масло.
- Додати просіяне борошно і перетерти масу в крихту.
- Влити 2 ст. л. води і замісити гладке пісочне тісто.
- Скачати тісто в кулю, обмотати харчовою плівкою і поставити в холодильник на 1 годину.
- По закінченню часу дістати тісто з холодильника і розкачати на присипаній борошном поверхні.
- Форму для випічки (діаметр 22-24 см) змастити маслом, злегка присипати борошном і викласти тісто. Сформувати бортики і проколоти тісто виделкою в декількох місцях.
- Поставити форму з тістом в морозилку на 20 хвилин.
- Дістати форму з тістом з морозилки, застелити тісто пергаментом і викласти на пергамент щось важке (горох, квасоля).
- Відправитити форму з тістом і вантажем в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин і випікати до появи рум’янцю на краєчках тіста.
- Дістати тісто з духовки, прибрати вантаж і повернути в духовку ще на 15-20 хвилин.
- Щоб тісто не підгоріло, можна накрити форму фольгою.
- Жовток, що залишився, злегка збити віничком або виделкою і змастити ним тісто всередині.
- Поставити форму в духовку ще на 1 хвилину.
- Приготувати начинку: з’єднати в мисці жовтки, цукрову пудру, лимонний сік, лимонну цедру, вершки і збити все до однорідної маси за допомогою міксера.
- Вилити начинку в форму з основою і відправити в розігріту до 160 градусів духовку ще на 30-35 хвилин, поки начинка не застигне.
- Готовий тарт дістати з духовки і дати охолонути у формі протягом 2 годин.
- Перед подачею посипати тарт цукровою пудрою.
- За бажанням готовий десерт прикрасити скибочками лимона і гілочками розмарину.
- Подавати до чаю або кави.
Смачного!