Цілком ймовірно, що саме сметанний торт (в народі сметанник) – один з перших «серйозних» десертів, який освоюють дівчатка, коли вчаться готувати. Існує дуже багато різних рецептів сметанника, простих і вигадливих, з піщаними і бісквітними коржами та зі всілякими добавками.
Але цей сметанник швидкого приготування, просто не можна обійти стороною. Приготувавши цю смакоту, ви по достоїнству оціните ці ласощі з повітряними коржами і ніжним сметанним (а як же інакше) кремом!
Простий рецепт сметанника
Цей торт – знахідка для працюючих господинь, а також для тих, хто тільки осягає ази кондитерської майстерності. Адже при мінімумі докладених зусиль, ви отримаєте дуже привабливий і смачний десерт. Коржі можна і в мультиварці спекти – вийдуть ще більш пишними і повітряними. 30-35 хвилин в режимі «Випічка» цілком достатньо.
Складові:
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця
- 200 г згущеного молока
- 1 ч. л. розпушувача
- 8 ст. л. борошна
- 700 г сметани 20% -ї жирності
- 100 г цукрової пудри
- 1 ст. л. какао-порошку
Приготування:
- Розм’якшене при кімнатній температурі масло збийте з яйцями. Продовжуючи збивати, додайте згущене молоко. Борошно просійте з розпушувачем і лопаткою вмішайте в масу. Тісто має вийти за консистенцією як густа сметана. Розділіть тісто навпіл, в одну з частин додайте какао, перемішайте.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Одну частину тіста вилийте в одну роз’ємну форму, змащену олією. Іншу частину тіста – в іншу форму. Якщо дозволяє духовка і інвентар, випікати можна два коржа одночасно (приблизно 20 хвилин). Якщо двох форм немає, випікайте по черзі або використовуйте сковорідки.
- Готові коржі акуратно вийміть з форм. Коли охолонуть, зріжте кромку (0,5-0,7 мм) та розкришіть по окремим мискам. Потім акуратно розріжте коржі вздовж на 2 частини. В результаті у вас повинно вийти 2 темних і 2 світлих коржа.
- Приготуйте крем. Для цього протягом декількох хвилин збивайте сметану з цукровою пудрою.
- На тарілку викладіть один світлий корж, змастіть його кремом, накрийте коричневим коржем, який також рясно змастіть. Продовжуйте збирати торт, дотримуючись черговості. В останньому коржі зробіть проколи вилкою, полийте його кремом, що залишився, змастіть боки торта і посипте крихтою.
- Помістіть виріб в холодильник мінімум на 4 години.
Рекомендуємо для приготування крему брати саме цукрову пудру, оскільки цукор, який не розчиниться повністю в сметані, буде неприємно хрустіти на зубах. У крихту, якщо бажаєте, можете додати рубані волоські горіхи, до речі, їх також можна розмістити і між коржами.
Приготуйте сметанник, це дуже смачно! І не забудьте поділитися рецептом з друзями.