Жінки без контролю – 5 історій, які не можуть не зачепити

За певних обставин жінки завжди бувають сильніші за чоловіків – у психологічному, моральному чи навіть «побутовому» сенсі. У книжках цього огляду – саме такі історії про те, як близька людина може виявитися гідним суперником у всьому – від кохання до роботи, від раю в ліжку до пекла на службі, від життя удвох до публічної смерті.

Джулія Крауч. Коханка її чоловіка. – К.: Нора-друк, 2018

Історія, розказана в цьому динамічному романі і психологічному трилері – цілком «класична», і в усі часи ставала основою для чергового бестселера. На цей раз все набагато трагічніше, адже Луїза втратила чоловіка і дітей і за всяку ціну, оговтавшись від травми, хоче почати все спочатку. Новий будинок, нова робота, нове кохання. Але чи в новизні суть проблеми? З іншого боку, коханець другої героїні роману, Софі, теж загинув в автокатастрофі, і тепер вона робить все можливе, щоб захистити їх спільну дитину. Зрозуміло, що обидві жінки не зупиняться ні перед чим, поки одна з них не знищить другу. У кожної з них – своя історія, яка все пояснює, але якій з них можна вірити? Щоденний домашній терор, заздрість, страждання, неприйняття ближнього – це тільки верхівка айсберга в ситуації, яка раз у раз готова вийти з-під контролю. Та й який тут може бути контроль? «- Але не знаю, скільки він може витримати. Він залишався зі мною увесь минулий тиждень, – розповідає вона, рухаючи плечима і риючись у гаманці, щоб розплатитися кредитною карткою. – І я його майже виснажила! Луїза різко повертається і зачіпає руку Соф вішаком, на якому висить її бюстгальтер. Якимось чином він впирається в руку дівчини, залишаючи подряпину. Кредитка – Луїза помічає, що це Семова кредитка – вислизає з її пальців. – Оу! Що за… – Вибачте, я не хотіла, – каже Луїза».

Вінстон Ґрем. Росс Полдарк. Х.: Фабула, 2018

Головні події цієї саги розгортаються в кінці XVIII – першій чверті XIX століття, місце дії – англійське графство Корнуолл. Головний герой роману «Росс Полдарк», що відкриває цикл – молодий британський офіцер, який брав участь у війні за незалежність США, після смерті батька повертається в рідну домівку. За його відсутності рідні місця прийшли занепали, а наречена Елізабет, вважаючи Росса загиблим, заручилася з його кузеном Френсісом Полдарком. Россу нічого не залишається, як будувати нове життя на руїнах колишнього. Захоплююча сага розгортається на рівнинах Корнуолла. Одного разу, будучи на ярмарку, наш герой випадково втрутився в бійку підлітків і виявив, що один з них – зовсім юна дівчина. Після цього його життя почало поступово змінюватися. За мотивами романів про Полдарків у 1975-1976 роках Британською мовною корпорацією BBC був знятий відомий телесеріал. Нова екранізація, англо-американського виробництва, розпочата в 2015 р У головних ролях Ейдан Тернер («Хоббіт», «Скрижалі долі», «Клініка») і Елеанор Томлінсон ( «Пуаро», «Джек – підкорювач велетнів», «Аліса в країні Чудес»).

Чарльз Буковскі. Жінки. – К.: КМ-Букс, 2018

Після «Поштамту» – книжки й періоду життя – в житті автор-героя цієї збірки оповідань настали зоряні часи. Тож не дивно, що «Жінки» – це суміш еротики, яка тільки може бути у затятого пияка, замішаної на «похмільній» філософії та чорному гуморі. З оповідання до оповідання жінки змінюють одна одну, ситуації мигтять, як у калейдоскопі, а сам головний герой – п’ятдесятирічний Генрі Чинаскі – нарешті відчуває, що прийшов його зоряний час. Звісно, роман біографічний, як більшість книжок автора, зокрема задум написати «Жінок», за словами самого Буковскі, з’явився після того, як він прочитав «Декамерон» Бокаччо, бажаючи і собі написати «низьку, вульгарну комедію». У будь-якому разі, сам він вважав цей твір найкращим своїм романом.

Пола Гоукінз. Глибоко під водою. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017

Цей роман авторки бестселера «Дівчина в поїзді» – чудовий психологічний «жіночий» трилер, в якому розповідається про таємничу річку в тихому англійському містечку, яка незбагненним чином притягує самогубців. Хтось із них вирішує самотужки вкоротити собі віку, стрибнувши у воду, інші гинуть в результаті трагічного збігу обставин, проте всіх героїв об’єднує одне – всі вони однаково нещасливі. Одна з останніх – 15-річна школярка, а розслідування починається, коли місцева письменниця перед тим як кинутися в річку, залишає листа свої сестрі. Хто ж насправді вбивця? Невже це чоловіки у такий спосіб приховують свої гріхи? Монологи потопельниць, які лунають з того світу, лише нагнітають моторошну атмосферу, мало що роз’яснюючи. У будь-якому разі, мова у романі про «складних» жінок, чию долю вирішують «зразкові» чоловіки, а вже результати «виховання» відомі. не Насправді ж в основі «Це приклад того, як страждають жінки, які не відповідають очікуванням суспільства, – каже авторка. – На щастя, сьогодні ситуація вже не така, але, тим не менш, ми до сих пір бачимо «складних жінок» – так я називаю їх в книзі, – які не тільки не мають права висловити свою точку зору, але навіть отримують погрози насильства».

Крессида Ковелл. Були собі чаклуни. – К.: Рідна мова, 2018

Це історія, про хлопчину з лісового племені чаклунів, що їздить верхи на снігокоті, та дівчинку-воїна з королівської родини, яких з дитинства привчили ненавидіти один одного. За сюжетом, що нагадує історію цивілізації, в лісові краю прийшли чергові варяги, які знищили все магію – немов язичництво за давніх часів. Так вже вийшло, що юний герой не володіє магією, а його візаві в цій казковій історії саме навпаки – має одну заборонену річ і готова на все, щоб це приховати. Чи варто казати, що незабаром прийдуть часи, коли їм доведеться закопати сокиру війни, забувши про родову ненависть, і разом взятися за справу. Таємниці, пригоди, відьми і чаклуни на їхньому шляху – все, як завжди, додається в цьому казковому фентезі. І пройти складний шлях їм доведеться разом – двом героям, двох юним і гордим особистостям – наче двом різним світам у спільному всесвіті майбутнього.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів