Колготки – кращі друзі жінок, без них не обходиться жоден гардероб представниці прекрасної статі. Вони давно перестали бути просто гарним доповненням до жіночого вигляду. Сучасні колготки виконують безліч функцій: коректують колір шкіри, форму ніг і фігури, а також захищають від холоду. Деякі жінки можуть похвалитися наявністю колготок з масажним і лікувальним ефектом.

Всі колготки діляться на два види: класичні і фантазійні. До класичних колготок відносяться вироби чорного і тілесного кольорів. Все інше різноманіття, що включає різні кольори, фактури, малюнки, відноситься до фантазійних колготок.

До вибору колготок, зокрема, фантазійних, кожна жінка підходить індивідуально. Вибираючи ту чи іншу пару, вона найчастіше відштовхується від особистих переваг, особливостей фігури і одягу.

У цій статті ми допоможемо вам розібратися у виборі класичних колготок.

Щільність

Перше, на що жінки найчастіше звертають увагу при покупці колготок – кількість DEN (або DTEX), зазначена на упаковці. DEN – маса нитки певної довжини, а зовсім не вміст лайкри (еластану). Так, наприклад, 40 DEN означає, що колготки виготовлені з нитки, 9 км якої важить 40 г.

Є поширена помилка, що кількість DEN в колготках впливає на щільність і прозорість. Насправді, чи будуть колготки прозорими чи ні, залежить від волокна. Наприклад, існують непрозорі колготки 40 DEN і прозорі колготки 70 DEN.

Розмір

Обов’язково точно знати свій розмір. Практично на кожній упаковці колготок представлена ​​зручна розмірна сітка, по якій можна підібрати розмір, виходячи зі свого зросту і ваги. Ми не рекомендуємо вам вибирати колготки меншого розміру, так як вони будуть тиснути, сповзати, і порвуться швидше.

Склад

Як правило, для виготовлення класичних колготок в якості основи використовують хімічні волокна – поліамід і акрил, а хорошу еластичність і міцність надає їм еластан.

Еластан відомий під кількома назвами: лайкра (Lycra, бренд компанії DuPont), спандекс (назва використовується в США і Китаї) і дорластан (Dorlastan, бренд компанії Bayer). Еластанові нитки прийшли на зміну гумовим в кінці 1950-х. Вони більш тонкі, міцні, не схильні до дії поту, шкірного сала і синтетичних миючих засобів.

Вміст еластану в колготках може багато розповісти про виріб.

  • 3-5% – еластан міститься тільки в поясі.
  • 10-21% – еластан розподілений по всій поверхні, значить, колготки підходять для повсякденного носіння.
  • 25-30% – в коригувальних, стягуючих колготках. Завдяки високому вмісту еластану, вони здатні тягнути живіт, підтримувати округлі частини, візуально знижувати вагу. Жінкам на замітку: коригувальні та стягуючі колготки часто ускладнюють кровообіг, тому не рекомендуються для повсякденного носіння.
  • 40% і вище – такий високий вміст може бути тільки в лікувальних колготках, які продаються в спеціалізованих магазинах і аптеках.

Крім еластану і поліаміду до складу виробу можуть входити натуральні волокна – бавовна, шерсть, які роблять колготки більш теплими. Якщо заявлений вміст бавовни не перевищує 3% – вся бавовна сконцентрована в ластовиці.

Ластовиця – ромбоподібна ділянка тканини, що з’єднує дві панчохи. Вона зменшує навантаження на середній шов, забезпечує міцність виробу, велику ширину і гігієнічність.

Великий вміст натуральних волокон погано позначається на якості виробу: колготки швидше стираються, скочуються і зношуються.

Ще одна особливість, яка напряму залежить від складу колготок – це блиск. Вміст еластану ніяк не впливає на блиск колготок. Чи будуть колготки блищати, залежить від властивостей поліамідного волокна. У матових колготках використовуються поліамідні нитки особливої ​​структури, які розсіюють світло.

Колір

Як правило, класичні колготки бувають чорного і тілесного кольорів. Ви повинні пам’ятати, що чорні колготки візуально роблять вас стрункою і подовжують ноги. Однак радимо вам бути обережними, так як колготки чорного кольору підходять не до всього вбрання, а також можуть підкреслити не тільки переваги, а й недоліки.

Колготки тілесного кольору підійдуть практично до будь-якого офісного або повсякденного комплекту одягу. Вибираючи між відтінками тілесного, ви можете добитися різних ефектів: засмаги – для блідих ніжок навесні або тонального крему, щоб приховати дрібні дефекти шкіри. У таких випадках експерти радять використовувати колготки на тон-два темніше шкіри.

Пора року

Один з основних критеріїв вибору колготок – їх теплота. Легкі колготки 8-20 DEN зазвичай носять влітку і в приміщеннях, де неприпустимо з’являтися з голими ногами. 40 DEN – середній варіант, для весни та осені. Для холодної пори року існують дуже теплі колготки від 70 до 400 DEN, які часто виготовляються з додаванням бавовни, вовни і акрилу.

До складу колготок все частіше включають мікрофібру. Мікрофібра – це волокно, що складається з кілька десятків ниток. Вона робить колготки більш теплими і приємними на дотик.

Зручність

Для підвищення міцності хороші колготки забезпечуються ущільненням носка і п’ят. Носок – одна з найбільш уразливих частин колготок, особливо, якщо ви носите їх разом з туфлями на високих підборах.

Ластовиця – ще один атрибут хороших колготок. Без цієї маленької деталі вони гірше сідають по фігурі, можуть натирати і швидше зношуються. Хороша ластовиця виготовляється з бавовни, у більш простих моделей – з того ж волокна, що і самі колготки. Бюджетні колготки обходяться без цієї деталі.

Зручні плоскі шви роблять колготки більш комфортними і непомітними під одягом. Багато моделей до сих пір прошиваються об’ємними круглими швами, що створює великі незручності жінці. Вони натирають ніжну шкіру, залишають сліди на ногах і просвічують під обтягують сукнями.