До моди і модних тенденцій різні люди ставляться абсолютно по-різному. Хтось вважає, що слідувати моді – означає бути в «стаді овець», які не мають своєї думки і слухаються чиїхось порад.

Хтось навпаки уважно стежить за всіма модними тенденціями, ходить на покази, вивчає дизайнерські колекції, знає на півроку вперед, що буде актуально і відповідно до цього підбирає свій гардероб. Для прикладу, дізнатися всі актуальні новини зі світу моди можна на сайті https://dolio.ru/.

Хтось каже, що живе поза модою, і купує речі, які просто сподобалися в магазині. А деякі продавці в магазинах часто використовують слово «модно» просто для того, щоб переконати клієнта купити одяг (причому іноді такі модні тенденції продавець придумує на ходу).

Виникає питання:

Як ставитися до моди, чи варто слідувати модним тенденціям і на скільки взагалі гардероб повинен залежати від моди?

Перш за все потрібно сказати, що слідувати моді – це не означає копіювати в своєму гардеробі все, що ви побачили в fashion-журналі, викидати кожного сезону старий («немодний») одяг, купувати новий гардероб або одягатися так, щоб поєднати в одному образі все, що ви побачили на fashion-тв.

Мода тільки задає напрямки і показує певні образи і теми, які атуальні в даному сезоні, а кожна людина вже сама вирішує, як інтерпретувати ці образи і що вибирати. Тут важливо скоріше не те, які речі і від яких дизайнерів купити в новому сезоні, а те, як правильно носити ці речі.

Ми слідуємо моді чи мода слідує за нами?

Досить багато людей вважають, що вони абсолютно далекі від моди. Вони кажуть, що ходять в магазини і купують те, що особисто їм подобається і відповідає їхньому власному смаку. Якби все було дійсно так, то зараз деякі продовжували б носити корсети і широкі спідниці з капелюхами і рукавичками з 50-х років.

Це пов’язано більшою мірою з тим, що в магазинах не продають подібних речей, тому що вони поза модою і вже не актуальні. Асортимент в магазині одягу (кольори, фактури, силуети) кожен сезон визначається модними тенденціями. Якщо жінка йде в магазини за спідницею, а там представлені одні спідниці-олівець (бо в цьому сезоні вони вважаються модними), то найімовірніше, що жінка купить саме спідницю-олівець (навіть якщо спочатку вона думала наприклад про в’язану спідницю).

Звичайно, є базові речі, які не змінюються і переходять з сезону в сезон (наприклад, біла сорочка або джинсова міні-спідниця), однак подібний одяг найчастіше називають нудним і купують тільки тоді, коли ідентична річ зі старого гардероба вже зносилася.

У цьому випадку виходить, що всі, хто купують речі в магазинах, свідомо чи несвідомо слідують моді.

З іншого боку, модні тенденції не народжуються з нізвідки.

Існують фахівці в fashion-бізнесі, які аналізують, що відбувається зі смаками людей в суспільстві і на кілька років вперед пророкують, які речі, кольори і стилі будуть модними в певному сезоні. Аналізується не тільки те, що люди носять, а й те, що їдять, на яких машинах їздять, який інтер’єр для квартир вибирають, яку музику слухають, які фільми дивляться, куди їздять відпочивати, що роблять у вільний час. Всі тенденції збирають воєдино і передають дизайнерам, які на основі цієї інформації придумують одяг.

Виходить, що це мода слідує за нашими смаками і пропонує те, до чого ми готові саме сьогодні.

Виходячи з усього цього, дотримуватися моди – це не означає не мати своєї думки і бути як всі. Це означає бути актуальним, слідувати за поточним часом, бути в гармонії з усім, що змінюється в суспільстві навколо.

Мода і дизайнери в цьому випадку надихають і підказують, як досягти цієї мети через одяг.