Здається, що нікому не потрібно пояснювати те, що наше здоров’я, а, часом, і життя безпосередньо залежать від якості вживаної нами води. Звичайно, деякі люди і в наші дні продовжують пити водопровідну воду, але цих людей можна віднести до групи ризику, сподіваємось, що вони і самі повинні це розуміти!

Адже спостерігалися навіть такі випадки, коли й прилади псувалися від тієї води, яка надходить до нас з водопроводу.

Звичайно, багато людей регулярно користуються бутильованою водою, яка продається спеціалізованими компаніями, або ж її можна придбати в магазинах. Але в деяких випадках це не вихід, адже її ще треба доставити додому або на своє місце роботи.

Треба відзначити і те, що від порожніх бутлів вам доведеться періодично позбуватися, та й не естетично буде виглядати офіс, де на кожному столі стоїть пляшка з питною водою.

А ось, якщо ви купуєте в офіс або свою квартиру диспенсер для води, то це не лише дасть змогу розв’язати проблему порожніх пляшок, а й прикрасить естетичний фон вашого приміщення. Адже його колір можна вибрати відповідно до свого смаку і відтінку інтер’єру приміщення, де буде встановлюватися диспенсер.

Взагалі, якщо говорити про диспенсер, як про апарат, який видає нам чисту воду, то буде правильніше назвати його кулером, так як слово диспансер (dispenser) з англійської мови перекладається, як дозатор. А дозатор, як відомо, призначений для видачі чогось в дозованій кількості, і це може бути зовсім не обов’язково, вода, а, наприклад, мило, шампуні.

А ось побутові диспенсери для води, природно, поставляють нам воду (проточну або бутильовану).

При цьому цей прилад в побуті може не тільки її очищати, а й: нагрівати, охолоджувати, озонувати і газувати.

Так само, диспенсери для води можна розділяти за типом матеріалу, з якого виготовлений його корпус, а він може бути: сталевим, скляним, пластиковим або керамічним. Від обраного вами матеріалу корпусу, коливається і вартість апарату.

Побутовий диспенсер для води, який ми можемо побачити в офісі або в звичайній квартирі, повинен працювати від стандартної електромережі. Складається він з: корпусу, картриджів для очищення води, камери для води, 2-х баків з холодною і гарячою водою, клапанів дозувань і тена.

Крім того, їх ділять залежно від необхідної кількості води і способу установки на: підлогові і настільні апарати.

Підлоговий диспенсер вміщує в себе більший обсяг води і, крім того, в сучасних його моделях внизу може бути вбудована зручна шафка, в якій можна зберігати практично будь-які дрібні предмети, найчастіше, це кухонне начиння: чашки, ложки, блюдця …

А в поліпшеному варіанті – під диспенсером розташовується невелика холодильна установка.

До переваг настільного диспенсеру можна віднести те, що його можна встановлювати на звичайному кухонному або офісному столі, підвіконні або будь-якій іншій плоскій поверхні. Місця він багато не займе, але і кількість води в ньому набагато менша, ніж в апараті, який стоїть на підлозі. Використовувати такий диспенсер для води дуже зручно в невеликих офісах або в домашніх умовах.

Так само, як і кулер, диспенсер може працювати:

  • в компресорному режимі, який за принципом дуже схожий на функціонування звичайного холодильника, такі диспенсери називають компресорними
  • в електронному режимі, такі диспенсери охолоджують воду за допомогою напівпровідникового термоелектричного модуля.

Перед тим, як придбати диспенсер, вам слід оцінити необхідні вам параметри апарату, а саме: тип охолодження, необхідний обсяг води, чи буде він підлоговий або настільний, функції нагрівання та охолодження, присутність озонатора, і т.д.

Наприклад, якщо ви купуєте диспенсер для води в свою квартиру і у вас є діти, то вам буде необхідно встановити прилад якомога подалі від них. Адже, якщо у дітей буде доступ до гарячої або крижаної води, то з ними може трапитися біда.