Магнітно-резонансна томографія (МРТ)-це складний, але безпечний і ефективний метод діагностики, не пов’язаний з іонізуючим випромінюванням і введенням будь-яких радіоактивних речовин. Основою для зображень МРТ є магнітне поле і радіочастотні імпульси. Під час дослідження пацієнт поміщається в тунель томографа. Зазвичай діаметр тунелю складає 70-80 см. Тунель відкритий з двох сторін. Вентиляція і освітлення продумані для максимального комфорту пацієнта під час дослідження.

МРТ дозволяє отримувати чіткі зображення внутрішніх органів, допомагає встановити діагноз і призначити правильне лікування. Пройти це дослідження ви маєте змогу завітавши на сайт http://mrt-kiev.com/. Направлення на МРТ не обов’язково означає, що у Вас є будь-яке захворювання – можливо, ваш лікар бажає уточнити стан вашого здоров’я.

Історія методу МРТ

МР-томографія заснована на феномені ядерного магнітного резонансу (ЯМР). Дане явище було відкрито в 1946 р дослідниками з Стендфордського і Гарвардського університетів. ЯМР – це можливість поглинати або випромінювати енергію радіочастотних імпульсів ядрами деяких речовин (найчастіше – водню), що знаходяться в магнітному полі, при збігу частоти імпульсів з частотою обертання ядер. У 1952 р Ф. Блох і Е. Пурселя за це відкриття отримали нобелівські премії.

У 1973 р Пол Лаутербур отримав перше зображення МРТ. Це було зображення двох трубочок, наповнених рідиною. У 2003 р Пол Лаутербур і Пітер Менсфілд отримали нобелівську премію за створення методу МРТ. Пітер Менсфілд показав, як радіосигнал, отриманий від МР-спектрометра, може бути перетворений в зображення.

Можливості та переваги методу МРТ

МРТ – один з найефективніших методів діагностики захворювань головного і спинного мозку, хребта, суглобів, органів черевної порожнини (за винятком шлунка і кишечника) і малого тазу, а також серця і судин. МРТ найчастіше застосовується як метод уточнюючої діагностики.

Головними перевагами МРТ є високий мяготканний контраст (що дозволяє отримувати якісні зображення різних м’яких тканин без введення контрастного препарату), а також відсутність променевого навантаження.

Як правило, МРТ не застосовують для досліджень легень, шлунка, кишечника та кісток.

Протипоказання до МРТ

Абсолютними протипоказаннями до проведення МРТ є наявність кардіостимулятора (штучного водія ритму, кардіовертера, пейсмейкера) або інших імплантованих програмованих пристроїв, а також наявність металу недалеко від головного мозку або очей.

В інших випадках, як правило, дослідження проводити можна. Проте, перед його початком обов’язково розкажіть лікарю або медсестрі такі відомості про себе:

  • Чи є у вас штучні водії ритму, протези клапанів серця, штучні суглоби, дужки, фільтри і будь-які інші пристрої медичного призначення з металу, що знаходяться усередині вашого тіла?
  • Чи виконувалися вам раніше операції на головному мозку, серці або інших органах?
  • Чи є у вас в тілі будь-які немедичні металеві об’єкти (осколки, стружки)?
  • Чи страждаєте ви епілепсією, судорожними припадками, чи були у вас випадки втрати свідомості?
  • Якщо ви вагітні, скажіть про це лікареві перед обстеженням.

Як проходить обстеження

Перед дослідженням потрібно зняти з себе і залишити в зазначеному місці всі предмети і частини одягу, що містять метал (гачки, гудзики, кнопки, блискавки, пряжки і т.д.). Перевірити кишені металеві предмети (ключі, монети та ін.), магнітні носії (касети, дискети, кредитні картки). Також потрібно зняти металеві прикраси, годинники. Якщо на вас є косметика з частинками металу, змийте її. Металеві зуби зазвичай істотно не впливають на якість зображень.

Медсестра або лікар запросять вас в зал для МР-досліджень. Вас попросять лягти на стіл і помістять усередину великої труби (тунель магніту). Під час всього дослідження лікар буде спостерігати за вами за допомогою відеокамери. Якщо виникне необхідність, ви зможете зв’язатися з ним за допомогою спеціального переговорного пристрою.

Можливо, в процесі дослідження виникне необхідність у введенні контрастного засобу. Це потрібно для того, щоб краще “висвітити” області, які цікавлять лікаря. Контрастні препарати для МРТ – це з’єднання на основі гадолінію, які вводяться внутрішньовенно в обсязі 5-20 мл. Зазвичай ця процедура не супроводжується якими-небудь неприємними відчуттями або побічними реакціями.

Ваше головне завдання – зберігати нерухомість протягом усього дослідження (його тривалість зазвичай становить 20-30 хв). Від цього залежить якість одержуваних зображень.

Під час дослідження буде чути ритмічний гучний звук різного тону і рівня. Це пов’язано з нормальним функціонуванням приладу.