12 страв на Різдво: що обов’язково має бути на столі

7 січня Україна відзначає Різдво Христове 2019. Напередодні нас чекає Різдвяний святвечір. В Україні його називають Святий вечір або Святвечір.

Традиції Різдва в Україні

У цей вечір віруючі не куштують ніякої їжі до появи на небі першої зірки – і лише потім сідають за святковий стіл.

Так як все ще триває Різдвяний піст, то всі страви на столі повинні бути пісними. Причому їх повинно бути рівно дванадцять – як і апостолів у Христа.

Обов’язковою стравою є кутя. Готують її найчастіше з зерен пшениці. Найбільш поширений в Україні варіант – кутя з рису з родзинками. Готують її також з перловки або рису.

Як готувати кутю

Щоб приготувати кутю, обрану крупу-основу промивають і заливають холодною водою, після чого залишають на півгодини, поки не набубнявіє. Потім холодну воду зливають, а крупу заливають окропом і варять на невеликому вогні приблизно годину.
У готову кашу прийнято додавати розмочені курагу і/або родзинки, розтертий мак і мелені горіхи, а також по ложці меду і кагору. Заливають все це узваром або виноградним соком.

Діти носять кутю цього вечора своїм хрещеним зі словами “Святий вечір! Батько і мати вам вечерю прислали”. У відповідь ті дарують хрещеникам подарунки, гроші або частування.

Які 12 страв повинні бути на столі

Щоб рік видався успішним, за святковим столом потрібно неодмінно хоч по трохи, але спробувати всі 12 страв.

У Святвечір їжу не можна запивати водою – тільки узваром. Так, що кутя та узвар – перші дві з 12 обов’язкових страв різдвяного столу.

На стіл також прийнято подавати хліб, бажано з запеченими всередині часником, горохом або дрібними монетами. Горох символізує єдність роду і відродження людини після гріхопадіння, часник – очищення від гріхів і здоров’я, монетки – достаток.

На перше подають пісний борщ або капусняк. Червоний борщ, наприклад, символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода.

Голубці – як символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є посилання до «голуба».

Вінегрет – він також може стати чудовою альтернативою гарніру.

Соління – відмінне доповнення до будь-якого столу.

Вареники – як символ достатку.

Риба (та хоча б оселедець) – загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів – рибалок – звали “ловцями душ людських”. Звідси і дозвіл їсти рибу в піст (не кожен день, але все ж).

Гриби – універсальний продукт під час практично кожного православного поста.

Пісні пиріжки або пампушки – як символ здоров’я і щастя. Вони символізують, що кожна людина покликана до цього солодкого, вічного життя на Небесах.

Запечені яблука – і смачно, і корисно, і за канонами. Можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі приготування корицю і гвоздику.

Якщо якась із цих страв вам не до смаку, то на заміну можете вибрати: салат олів’є, будь-який інший овочевий салат, овочеве рагу, відварену, запечену картоплю або пісні цукерки.

Також на столі цього вечора повинна стояти свічка, запалювати яку повинен неодмінно господар будинку. Вважається, що її вогонь очищає житло від зла і скверни.

Джерело

Поділись


Новини партнерів