Те саме радянське морозиво, яке купували у всьому світі. Збиваю, заморожую і посипаю горіхами.

Давайте проведемо експеримент: зайдіть в найближчий магазин, і не обов’язково в супермаркет, і перегляньте пропозиції від численних виробників морозива. «Справжнє», «краще» – саме так вони позиціонують свою продукцію. Але якщо ваше дитинство припало на період Радянського Союзу, ви запам’ятали «той самий» смак. Якщо зараз доводиться вибирати з десятків видів, то раніше пропозиція була не такою багатою: молочне, вершкове і пломбір. Зате смак був приголомшливим і дійсно справжнім.

Сьогодні все частіше можна почути про так званий феномен радянського морозива. Той яскраво виражений молочний смак знайти нереально, скільки б видів холодних солодощів ви не перепробували. Що залишається? Приготуйте його самостійно так, як це робили в СРСР.

У промислових масштабах улюблені ласощі почали виробляти в 30-і роки. Керівництво вважало, що така продукція повинна стати масовою і доступною. Необхідне обладнання було закуплено в США. Пізніше, після його установки, в листопаді 1937 року була випущена найперша партія.

ГОСТ. Просто 4 літери, сенс яких зараз не сприймається всерйоз. Хто завгодно може нанести знак на упаковку і продавати морозиво, стверджуючи, що воно зроблене відповідно до Держстандарту. 12 березня 1941 року був введений найжорсткіший ГОСТ в світі! Тому морозиво того часу містило виключно натуральне молоко і ніяких консервантів.

Якість. Партії холодного десерту оцінювали за 100-бальною системою. Якщо запах, колір або смак відрізнялися хоча б на кілька балів, товар визнавався бракованим. Та й зберігали морозиво 7 днів, а не рік, як зараз. Радянське морозиво навіть відправляли на експорт: до 2 000 в рік. Що цікаво, там його пропонували як десерт в кращих ресторанах. Та й ціна була відповідна.

Вартість дійсно була копійчаною. У той час як фруктове і молочне можна було купити за 7 і 9 копійок, шоколадне «ескімо» і «ленінградське» шоколадне продавали по 11 і 22 копійки. За особливі ласощі, вершкове з кремовою трояндочкою, потрібно було віддати 28 копійок. Продавали його в кафе, кіосках і вуличних лотках. Можна було побачити яскраві плакати, які залучали і без того численних покупців.

Перебудова поклала кінець радянському морозиву. Вже в 1990 році в СРСР почали завозити імпортну продукцію з хімічними наповнювачами. Саме так ми почали забувати «своє».

Як приготувати радянський пломбір

Ми знаємо 2 способи, і ми з радістю готові ними поділитися. Запасіться терпінням, адже потрібно буде почекати, поки можна буде подавати морозиво до столу.

Смачне домашнє морозиво на молоці й вершках

Складові:

  • 125 г молока
  • 100 г цукру
  • 5 г ваніліну
  • 300 г вершків (33-35% -ї жирності)
  • 3 жовтки

Приготування:

Візьміть посуд з товстим дном. Наповніть його молоком. Доведіть його до кипіння.

Висипіть цукор, а також ванілін в молоко. Відставте масу в сторону і почекайте, поки вона повністю охолоне.

Розділіть яйця на білки і жовтки. У масу, що остигла потрібно додати тільки збиті жовтки.

Поставте ємність на вогонь і доведіть до кипіння. Обов’язково помішуйте її в процесі і почекайте, поки вона не загусне і стане схожою на згущене молоко.

Збийте вершки в окремій ємності.

Змішайте обидві маси, а після відправте заморожувати.

Раз на годину діставайте ємність з холодильника і перемішуйте все. Тоді маса стане пишною, а грудочок і зовсім не буде.

Домашнє морозиво на вершках

Складові:

  • 4 жовтки
  • 200 мл вершків (10% -ї жирності)
  • 500 мл вершків (35% -ї жирності)
  • 1 склянка цукрової пудри
  • 2 г ваніліну

Приготування:

Змішайте всі жовтки і цукрову пудру. Маса повинна вийти білою.

Акуратно введіть в отриману суху суміш 200 мл вершків. Змішайте складові.

Додайте в яєчну масу ванілін.

Перелийте все в сотейник з товстим дном. Потім поставте його на повільний вогонь.

Помішуйте масу на повільному вогні. Доведіть її до кипіння, але не кип’ятіть, інакше все потрібно буде починати спочатку.

Процідіть молочно-яєчну суміш через сито.

Поставте масу в морозилку, але стежте, щоб вона не заморозилась повністю.

Поки маса заморожується, збийте 500 мл вершків. Вони повинні стати густими, але не занадто. Якщо у вас вийде масло, вершки потрібно буде замінити.

Дістаньте масу з морозилки і додайте вже збиті вершки 35% -ї жирності. Гарненько змішайте все і знову відправте в морозилку.

Раз на годину діставайте ємність з морозивом і перемішуйте його.

Коли морозиво готове, просто додайте до нього горіхи, тертий шоколад або фрукти.

Можна продовжувати купувати морозиво сумнівної якості і нудьгувати за смаком радянського продукту. А можна приготувати холодний десерт самостійно, і стільки, скільки вам хочеться! Почастуйте морозивом друзів і поділіться з ними рецептами, які дозволять відмовитися від магазинного десерту з наповнювачами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів