Навіщо обривати листя у огірків

Формування огірків справа зазвичай досить клопітка. Це поняття об’єднує в собі цілий комплекс різних процедур, спрямованих не тільки на підвищення врожайності, а й на оздоровлення рослини.

Багато городників підходять до формування ліан виключно з точки зору прищипування основного стебла і бічних пагонів. І іноді зовсім забувають про іншу важливу процедуру – про видалення листя.

Так, видалення листя на відміну від прищипування особливо не впливає на загальну кількість зав’язей. Ця процедура несе зовсім іншу функцію і потрібна в першу чергу для підтримки нормального розвитку і здоров’я рослини.

Які листя потрібно видаляти у огірків

Звичайно, тут не йдеться про масове видалення листя з ліан. Адже листя – це найважливіший інструмент для живлення рослин. Без них огірки просто не зможуть нормально розвиватися.

Видаляти листя потрібно точково і акуратно. Ми розповімо, від якого саме листя варто позбуватися.

1. Нижнє листя яке виконало всі свої функції

В першу чергу потрібно видаляти вся листя, яке виробило свій ресурс і перестало приносити користь рослині.

Нижні листочки у огірків з часом починають жовтіти і засихати. І це абсолютно нормальний процес. Він ніяк не пов’язаний з нестачею харчування або будь-якими іншими проблемами.

Такі листки варто видалити, щоб вони не забирали на себе підживу. Краще спрямувати цей ресурс на формування нових здорових листочків.

2. Верхівка

У деяких сортів огірків рекомендується відщипувати верхівку ліани разом з листям. Зазвичай це робиться не раніше, ніж після появи 4 справжніх листочків.

Така процедура корисна в тому випадку, якщо на основному стеблі у огірків цього сорту переважно ростуть пустоцвіти. Прищипування стимулює розвиток бічних пагонів, на яких в цьому випадку рясно формуються зав’язі.

3. Бічні пагони

Видалення бічних пагонів разом з листям – це теж досить звична процедура для городників. Такі пагони видаляються або повністю, або після 3-4 листочків. Тут все залежить від особливостей сорту.

4. Пожовкле листя і яке покрилося плямами

Часто в процесі росту огірків листя починає міняти колір і втрачає свій зелений пігмент. Зазвичай це відбувається через нестачу харчування, пересушування ґрунту або занадто прохолодну погоду.

Від таких листків теж варто позбуватися. Причому з тієї ж самої причини – вони вже просто не здатні принести користь рослині.

5. Хворе і заражене шкідниками листя

Особливу небезпеку для подальшого розвитку огірків представляє листя, заражене хворобами та шкідниками. Його обов’язково потрібно видалити перед тим, як почати лікування рослини. Інакше дуже великий ризик того, що зараза “перебереться” на сусідні листочки і рослини.

6. Листя яке густо росте

Крім того, варто видаляти листочки, які дуже густо ростуть і перекривають доступ до світла і повітря іншим листочкам на цій або на сусідніх рослинах.

Якщо таке листя прорідити і залишити комфортну відстань між усіма листочками-сусідами, то це піде тільки на користь огіркам. Адже листя зможуть отримувати набагато більше світла і повітря.

Поділись


Новини партнерів