Як ведення списку ваших помилок може поліпшити ваше життя

Напевно ви часто докоряєте себе за допущені в житті помилки. Мало того, ви даєте собі обіцянку вчитися на них, але знову їх повторюєте. Ваше розчарування в собі росте, і ви не знаєте, як з цим боротися. Спробуйте несподіваний лайфхак: ведіть список своїх помилок, щоб періодично їх переглядати. Від невдач ніхто не застрахований, а коли ви станете записувати свої промахи, то згодом зможете робити з них правильні висновки.

● Помилка може варіюватися від мінімальної до катастрофічної невдачі

Письмове фіксування помилок може допомогти вам розпізнати певні шаблони невірних вчинків. В цілому, всі ми схильні визнавати, що періодично можемо десь і в чомусь серйозно нашкодити. Однак невеликі промахи, як правило, залишаються непоміченими. Важливо, щоб ви отримували уроки навіть із  дрібних помилок, не даючи їм вийти з-під контролю в майбутньому.

● Помилки можуть взяти контроль над вами. Не дозволяйте їм цього

З кожним потенційним досягненням приходить ризик невдачі. Якщо ви не можете прийняти і «переварити» власні помилки, вони почнуть керувати вами, а це деструктивно. Занесіть такі помилки в свій список, щоб самому керувати ними. Набагато легше рухатися далі, пропрацювавши пройдений невдалий етап, ніж продовжувати страждати з цього приводу.

● Відстеження того, як ви себе відчуваєте, важливо для саморозвитку

Емоції, які ми переживаємо після зробленої помилки, – це наше до неї ставлення і усвідомлення того, що сталося. Однак з часом ви можете забути ці свої почуття. Запишіть, як ви себе відчували, усвідомивши, що зробили помилку, і подумайте про причини, за яких ви ніколи не захочете знову це відчути.

● Напишіть поради для себе, деталізуючи, що б ви хотіли зробити по-іншому

Поради самі по собі надзвичайно цінні і корисні; крім того, вони іноді діють заспокійливо. Зрештою, тільки ви відчуваєте ваші особливі емоції. Тому напишіть корисні поради самому собі про те, що ви хотіли б змінити і зробити по-іншому.

● Записування помилок дозволяє організувати ваші думки

Протягом дня ваш розум «населений» незліченною кількістю думок. Думки про минуле. Думки про майбутнє. Думки про тривоги. Думки про плани. Думки про все. Однак у вас лімітоване розумове сховище і організаційний простір для всього цього мотлоху. Витративши час на те, щоб записати свої помилки, ви зумієте організувати і впорядкувати найбільш важливі питання в своєму житті.

● Записуйте помилки в минулому часі (і ніколи в майбутньому)

Як тільки ви затвердили свої помилки, нехай вони живуть в ваших нотатках. Не дозволяйте їм оселитися у вашій голові. Як можна частіше переглядайте цей список, але не зациклюйтеся на минулому. Що зроблено те зроблено. Рухайтеся далі і запам’ятовуйте отримані уроки.

● Перечитайте свій список і подумайте над ним

Тримайте такий список під рукою: він може бути як в звичайному паперовому блокноті, так і в телефоні. Де б він у вас не зберігався, переглядайте свої записи при першій-ліпшій можливості. Виділяйте собі трохи часу щотижня, щоб подумати і заново усвідомити те, що ви написали.

● Пообіцяйте собі, що все буде по-іншому

Це, напевно, найважливіше. Пообіцяйте собі, що ви більше не будете жертвою своїх минулих помилок. Не будьте занадто критичні до себе, адаптуйтеся до реальних умов і приймайте свої недоліки і слабкості. Продовжуйте вести свій список, і нехай він стане вашим керівником щодо подальших правильних рішень і вчинків.

Поділись


Новини партнерів