Вівсянка: чим вона шкідлива

Загальноприйнято думка, що вівсяна каша – найцінніший продукт харчування. Вона обов’язково присутня в дитячому раціоні, а люди з захворюваннями травної системи або просто бажаючі скинути зайву вагу, так просто не обходяться без вівсянки.

Чим вівсянка небезпечна

Вівсяна крупа, дійсно, багата вітамінами і мікроелементами, вкрай потрібними нашому організму. Людям з гастритом і виразковою хворобою вона допомагає впоратися з процесом переварювання, оскільки обволікає стінки шлунка і зменшує травмуючий вплив на них частинок їжі. Вівсянка нормалізує роботу кишечника і допомагає людям, що страждають запорами, позбутися від цієї проблеми.

Але є в цій каші і небезпечний елемент – фітинова кислота. Про неї невідомо широкому колу звичайних споживачів, але будь-який гастроентеролог пояснить, що ця речовина гальмує всмоктування в кишечнику такого потрібного нам кальцію. Фітинова кислота настільки підступна, що не тільки не дозволяє людському організму споживати кальцій, але ще і вимиває цей елемент з кісток.

Кому не можна зловживати вівсянкою

Є дві категорії людей, яким потрібно їсти вівсянку в дуже помірних кількостях. Це діти і люди похилого віку (особливо жінки). Оскільки діти ростуть і особливо мають потребу в кальції для будівництва скелета, споживання фітінової кислоти їм потрібно звести до мінімуму. Особливо, якщо є проблеми з кістковою тканиною: дитина росте дуже повільно, зуби прорізалися у нього пізно і ін. Здоровим дітям вівсянку давати можна, але в міру.

У літньому віці через зменшення жіночих статевих гормонів у жінок теж починаються проблеми з всмоктуванням кальцію в кишечнику. Після менопаузи розвивається дефіцит цього мікроелемента, що призводить до крихкості кісток і остеопорозу. Через ці процеси у літніх жінок часто трапляються переломи. Їм вкрай небажано часто їсти вівсянку. Набагато корисніше замінити її на інші каші: перлову, гречану, пшоняну.

Шкода вівсяних пластівців

Ще одна проблема пов’язана з популярними зараз готовими вівсяними пластівцями, які заливають молоком і вживають в такому вигляді мало не щоранку. Крім все тієї ж фітінової кислоти в цьому продукті дуже багато крохмалю. В процесі травлення він перетворюється в цукор, а потім в глюкозу, яка провокує викид великої кількості інсуліну. Якщо їсти вівсяні пластівці дуже часто, легко заробити цукровий діабет.

Читайте також: 4 потужних засоби для схуднення

І останнє застереження стосується людей з непереносимістю клейковини. У ній міститься така речовина, як глютен. Нездатність організму його сприймати з часом перетворюється в серйозну хворобу – целіакію, або глютенову ентеропатію. Пацієнти з цим захворюванням не можуть перетравити такі злаки, як овес, жито, пшениця і ячмінь. Дуже часто це захворювання зустрічається у дітей, тому з вівсяною і іншими кашами матерям потрібно бути дуже обережними. Якщо у малюка є якісь зміни в травленні, слід відразу ж звернутися до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів