Вчені назвали дієту, яка допомагає в боротьбі з раком

Вчені назвали дієту, яка здатна допомогти при лікуванні раку. Дослідники з Нідерландів вивчили результативність низькокалорійної дієти, яка імітує голодування, в боротьбі з онкозахворюваннями.

«Доклінічні випробування, що проводилися більше 10 років, вказують на те, що голодування може захистити мишей, хворих на рак від побічних ефектів хіміотерапії, в той же час підвищуючи чутливість пухлини до неї», – сказано в публікації.

Проте наголошується, що клінічні випробування на людях раніше не проводилися.

Фахівці підкреслюють, що вони провели перше рандомізоване контрольоване дослідження, яке оцінює вплив дієти, що імітує голодування, на токсичність і ефективність хіміотерапії у хворих на онкологію.

Спостереження велися за 131 пацієнткою з раком молочної залози. Жінок поділили на різні групи. Одна група голодувала протягом трьох днів до і під час неоад’ювантної хіміотерапії, друга дотримувалася дієти, яка імітувала голодування, а третя – не змінила свого раціону.

Дослідження показало більш високу ефективність хіміотерапії і менше пошкоджень ДНК в Т-лімфоцитах в результаті такого лікування у пацієнток з перших груп. Також вчені відзначили відсутність негативних побічних проявів через використання низькокалорійної дієти під час лікування.

Дослідники стверджують, що голодування викликає перехід здорових клітин в стан відновлення. Злоякісні клітини, навпаки, не можуть увійти в цей захисний стан і адаптуватися до умов дефіциту поживних речовин, і голодування робить їх більш чутливими до терапії раку і сприяє загибелі клітин, повідомляє Nature Communications.

Поділись


Новини партнерів