Як харчуватися після інсульту: лікарі розповіли про заборонені і дозволені продукти

Інсульт – це гостре захворювання, що супроводжується некрозом ділянки мозку через порушення кровотоку і живлення нервових тканин. Дотримання правильного харчування дозволить швидше відновити організм, забезпечивши профілактику повторних інсультів.

Після інсульту необхідно харчуватися відповідно до дієти Певзнера No10. Основні принципи: зниження калорійності, зменшення кількості швидких вуглеводів, тваринних жирів, солі, при цьому необхідно збільшити кількість рідини, білка, клітковини. Протягом трьох місяців слід дотримуватися такого принципу харчування. Їжу краще варити, запікати в духовці або готувати на пару. Смажені страви слід повністю виключити з раціону.

Дозволені продукти при інсульті

У число корисних після хвороби продуктів входять овочі, фрукти і ягоди. Постарайтеся включити в меню спаржу, броколі, огірки, цвітну капусту, салат, помідори, кріп, гарбуз, шпинат, кабачки, моркву. Три тижні після удару необхідно овочі обробляти термічно, наприклад, варити суп-пюре, в подальшому дозволено їсти цільні шматки. Серед фруктів і ягід корисні при інсульті – апельсини, мандарини, персики, абрикоси, черешня, ківі, журавлина, чорниця, солодкі яблука.

До дозволених продуктів додаються курка, індичка, телятина, молода свинина, іншими словами нежирні сорти м’яса. У гострий період потрібно перетворювати страви на пюре. Пізніше можна вживати м’ясо у вигляді котлет.

Щодня слід їсти молочні продукти, яйця (не більше одного білка), рибу без шкіри. Можна каші і крупи, хліб і випічку. Рослинні олії (оливкова, кукурудзяна, соєва) можна додавати в страви і приймати по 1-2 ложки щодня.

Заборонені продукти при інсульті

Заборонені бобові в гострому і підгострому періоді хвороби. Надалі їх можна вживати, але в невеликих кількостях. Жирні види м’яса, такі як качка, гусак, баранина, теж заборонені. Їх можна додати в раціон через 6 місяців після перенесеного нападу. Категорично не можна споживати тваринні жири (сало, вершкове масло) в перші три тижні.

Гриби, гостра їжа, сіль не можна їсти в гострому періоді. Борошняні вироби з білої пшеничної муки заборонені довічно після інсульту. Їх необхідно замінити їжею з борошна грубого помелу, житнього, кукурудзяного, гречаного або вівсяного борошна. Аналогічна заборона на все життя поширюється на картоплю, банани, родзинки, виноград, цукор з цукрового буряка, білий шліфований рис.

Сіль виключається на три тижні, мариновані та квашені страви, чорний/зелений чай, кава, какао, шоколад, газована вода – на три місяці після інсульту.

Не варто їсти твердий сир, вершки, сметану, яєчний жовток, редис, редьку, часник, щавель – в гострий період після нападу. З приводу раціону потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем.

Поділись


Новини партнерів