Лікарі розповіли, що слід знати і робити при пандемії COVID-19, якщо у вас цукровий діабет 

Цукровий діабет є одним з факторів ризику розвитку ускладнень для інфікованих COVID-19. У хворих з коронавірусом і діабетом 1 типу патологічний процес може розвиватися нетипово, наростання дихальної недостатності може настати раптово і без особливих попередніх факторів.

Тому, слід розуміти, на що звернути увагу, і як себе вести при пандемії, якщо у вас цукровий діабет.

В такій ситуації найважливіше значення має самоконтроль. Лікарі відзначають, що слід особливо уважно ставитися до найменших проявів симптомів коронавірусу (висока температура, сухий кашель, утруднене дихання або задишка, біль або тиск в грудях, втрата нюху) і не чекати, поки вони будуть проявлятися активніше.

Перш ніж зателефонувати лікарю, слід зібрати найнеобхідніше для можливої ​​госпіталізації: глюкометр з запасом смужок, упаковку смужок для визначення кетонів в сечі і пляшку води.

Крім того, запасіться швидкими вуглеводами (желе, мед, льодяники і т.д.), які допоможуть швидко підняти рівень цукру в крові. Важливо також, щоб у вас був запас інсуліну в нинішніх умовах хоча б на місяць вперед.

Всі запобіжні заходи діабетикам слід здійснювати ще ретельніше: частіше мити руки, дезінфікувати поверхні, провітрювати приміщення і якомога більше скоротити виходи з будинку.

План дій

Якщо діагноз у вас вже підтверджено, лікарі радять вживати якомога більше рідини. Швидше за все лікар пропише вам прийом імуномодулюючих препаратів для стимуляції системного імунітету.

Звичайно, особливо уважно слід стежити за рівнем цукру в крові. Перед тим, як робити аналіз крові обов’язково слід обробляти руки і глюкометр антисептиком.

Якщо рівень цукру знижується нижче 3,3 ммоль л, слід компенсувати це 15 г легко засвоюваних вуглеводів. Через 15 хвилин перевірте, чи почав підвищуватися рівень цукру.

А якщо, навпаки, показник був високим більше 2 разів поспіль, то слід перевірити наявність кетонів в сечі, щоб уникнути і діабетичної коми або кетоацидозу.

Поділись


Новини партнерів