Симптоми раку: 5 змін, на які потрібно завжди звертати увагу

Коронавірус сьогодні тема номер один, але в умовах пандемії можуть розвиватися і інші небезпечні захворювання, включаючи рак. Тому потрібно завжди звертати увагу на різні зміни в роботі організму.

Захворюваність на рак не зупинилася після появи коронавірусу, так що вміння розпізнавати симптоми пухлин і раніше є вкрай важливим. Про те, на які 5 змін в стані організму потрібно завжди звертати пильну увагу, розповіли фахівці Американського онкологічного товариства.

Безпричинна втрата ваги. Більшість людей при захворюванні на рак в якийсь момент худнуть. Особливо часто це відбувається у випадках раку підшлункової залози, шлунку, стравоходу, легенів. За словами онкологів з США, несподівана втрата ваги на 3 кілограми і більше може бути одним із сигналів онкологічного процесу.

Підвищена температура. Стан лихоманки є одним з основних маркерів коронавірусу, але також дуже часто її викликає рак, що впливає на імунну систему (наприклад, лейкоз, лімфома).

Втома. Викликана пухлиною, вона може бути незвично сильною для людини, не проходити після відпочинку. Подібної втомою часто супроводжуються лейкоз, рак товстої кишки, шлунку.

Біль. Як ранній симптом він виникає при захворюванні на рак кісток, яєчка. Головний біль, що не проходить після лікування, може бути симптомом пухлини головного мозку. Біль у спині – ознакою раку товстої кишки, прямої кишки, яєчника.

Зміни стану шкіри. З виникненням раку вчені пов’язують такі зміни:

  • потемніння шкіри,
  • поява жовтого відтінку,
  • почервоніння (еритема),
  • свербіж,
  • надмірний ріст волосся на різних ділянках шкіри.

Експерти констатують: хоча перераховані вище явища не завжди означають наявність саме раку, їх обов’язково потрібно обговорити з лікарем.

Поділись


Новини партнерів