Вчені назвали поєднання продуктів, які призводять до деменції

Не секрет, що здорова дієта приносить користь мозку. Однак здоровий раціон це не тільки продукти, а й те, як ви їх поєднуєте. Певні комбінації пов’язані з ризиком розвитку деменції, згідно з новим дослідженням французьких вчених, опублікованим у виданні Neurology від 22 квітня.

Дослідження вивчило «харчові мережі» і виявило, що люди, чиї раціони складалися в основному з м’яса з високим ступенем переробки, крохмалистих продуктів і солодких закусок (печиво та тістечка), частіше страждали деменцією через роки, ніж люди, які їли різноманітні здорові продукти харчування.

“Ряд досліджень показав, що здорова дієта, наприклад, багата зеленими листовими овочами, ягодами, горіхами, цільним зерном і рибою, знижує ризик розвитку деменції. Багато з досліджень були присвячені кількості і частоті. Наша робота пішла далі, щоб подивитися на поєднання продуктів, і виявила важливі відмінності в способах, якими продукти харчування вживалися спільно людьми, у яких розвивалася деменція”, – пояснює головний автор дослідження Сесілія Сам’єрі з Університету Бордо у Франції.

У дослідженні взяли участь 209 осіб із середнім віком 78 років, у яких була деменція, і 418 чоловік, відповідних віком, статтю та рівнем освіти, у яких не було деменції.

Було трохи відмінностей в кількості окремих продуктів, однак групи продуктів або звичні поєднання значно різнилися між людьми, страждаючими деменцією і здоровими.

“Перероблене м’ясо було «центром» в харчових мережах людей з деменцією», – сказала Сам’єрі. «Люди з деменцією, з більшою ймовірністю поєднували м’ясо з високим ступенем переробки (ковбаси, копченості та паштети), з борошняними крохмалистими і солодкими продуктами (картопля, алкоголь, печиво, тістечка). Це може вказувати на те, що частота, з якою оброблене м’ясо поєднується з іншими шкідливими для здоров’я продуктами харчування, а не їх середня кількість, важливі для ризику деменції “.

Поділись


Новини партнерів