Німецькі вірусологи назвали головні загрози COVID-19 і визнали порятунком масове зараження

Німецькі вчені-вірусологи вважають одним з рятівних заходів у боротьбі з пандемією COVID-19 масове зараження коронавірусом жителів країни – до 70%. Також вони назвали головні загрози нової інфекції.

Знаменитий німецький фізик, філософ, автор книг, телеведучий Гаральд Леш зняв програму, запросивши для участі в ній вірусологів Ульріка Протцера з Технічного університету Мюнхена і Яна Фелікса Дрекслера з берлінської клініки «Шаріте». Вчені говорили про те, що являє собою новий коронавірус Sars-CoV-2, чому він такий агресивний і які його головні загрози сьогодні, про це докладно пише журнал Focus.

Сьогоднішній коронавірус вірусологи порівнюють зі збудником атипової пневмонії коронавірусів SARS, який викликав епідемію в 2002-2003 роках. Обидва прагнуть проникнути в легені, щоб розмножуватися в їх клітинах, і заражають людей через краплі вологи, поширюваної організмом.

Однак новий вірус набагато агресивніший, в цьому одна з його головних загроз.

«На відміну від старого, новий тип, що викликає COVID-19, знайшов можливості розмножуватися в носоглотці, хоча там мало що дозволяє йому зачепитися до рецепторів. Це означає, що вірус еволюціонував, став діяти більш ефективно, і шляхи його передачі скоротилися», – пояснили експерти масштабне зараження.

Іншою головною загрозою COVID-19 є те, що у людства ще не було досвіду захворювання цією інфекцією, і тому проблема вироблення імунітету до неї вимагає часу. З одного боку, необхідно всіляко стримувати зростання пандемії, щоб не обвалити медичну галузь і інші важливі сфери соціуму. З іншого, для розвитку стійкості до нового коронавірусу і розробки вакцин потрібна така умова, як масовий імунітет, який можливий лише при зараженні великої частини людей.

«Щоб впоратися з вірусом, в Німеччині повинні заразитися до 60 мільйонів чоловік. Настільки масове зараження – це не щось жахливе, оскільки воно означає вироблення колективного імунітету і створення ефективного щеплення на основі антитіл », – назвали фахівці дієвий спосіб порятунку.

На їхню думку, новий коронавірус нікуди не зникне, з великою ймовірністю стане сезонною інфекцією.

«Він не особливо екологічно стійкий і влітку ослабне, так як йому шкодять ультрафіолетове випромінювання і тепло. Але все ж випадки зараження триватимуть, повністю він не зникне. Перемогти ми зможемо тільки за умови, що двоє з трьох осіб в країні (приблизно 70%) стануть несприйнятливими, тобто перехворіють і вироблять імунітет », – вважають експерти.

Поділись


Новини партнерів