Удар по печінці: лікарі назвали 5 звичок, які їй шкодять

Якщо запитати звичайну людину, яка не має відношення до медицини, що найгірше впливає на роботу і здоров’я печінки, найпоширенішою відповіддю буде «алкоголь». Тим часом, є безліч інших звичок, які здаються нам досить нешкідливими, але при цьому можуть поступово руйнувати печінку і псувати наше здоров’я. Розповідаємо, які звичні дії можуть буквально вбити нашу печінку – з гарантією.

Їсти солодке

Так звана неалкогольна жирова хвороба печінки (або більш звична назва – ожиріння печінки ) – одна з найпоширеніших причин розвитку цирозу і раку цього органу. І найпростіший спосіб отримати її – зловживати солодким. Якщо ви щодня з’їдаєте 1000 «солодких» калорій в день, ваш ризик дістати ожиріння печінки – 1:4. Це дуже багато.

Приймати полівітаміни

Все більше лікарів погоджуються з тим, що по-справжньому корисні тільки ті вітаміни і мінеральні речовини, які ми отримуємо разом з їжею. А ось полівітаміни, особливо ті, які призначаються самостійно, в кращому випадку ніяк не вплинуть на наше здоров’я, а в гіршому – зашкодять йому. І печінка – один з тих органів нашого тіла, який потрапляє під вітамінний «удар»: передозування вітаміну А може буквально вбити нашу печінку, спровокувавши розвиток цирозу.

Не стежити за вагою

Особливо небезпечна зайва вага, яка накопичується в області талії: вісцеральний жир здатний впливати на гормональний фон, а це в свою чергу може негативно позначитися на роботі всього організму, в тому числі і печінки.

Приймати парацетамол

Парацетамол – популярний жарознижувальний засіб, який входить в більшість препаратів проти симптомів застуди та грипу, також часто його приймають від зубного та головного болю. У рекомендованих дозах він дійсно безпечний, але от якщо перевищувати дозування і тим більше робити це регулярно, може серйозно постраждати печінка. Обов’язково дотримуйтесь інструкції або призначень лікаря і, тим більше, ні в якому разі не приймайте два засоби, що містять парацетамол, одночасно!

Їсти фаст-фуд

Ми скажемо тільки одне слово: «трансжири». Їх повно в картоплі фрі, нагетсах і гамбургерах, а також в магазинній випічці і, навіть, в попкорні. Трансжири небезпечні не тільки для печінки, але вони дуже швидко можуть призвести до розвитку ожиріння цього органу.

Поділись


Новини партнерів