Лікарі назвали 8 продуктів, які їдять довгожителі

Вчені вважають, що поряд з екологією, спадковістю і фізичною активністю важливу роль в тривалості життя грає наше харчування. Існує ряд продуктів, здатних продовжити молодість і здоров’я, причому всі вони легко доступні.

Броколі

Капуста броколі містить речовини, які захищають серцево-судинну систему від кисневого голодування. Цю теорію вчені підтвердили експериментально: у тварин, яких годували броколі, серце працювало набагато краще, ніж у тих, в чиєму раціоні овоч був відсутній. Крім того, в броколі багато хрому, який нормалізує артеріальний тиск – у тих, хто її їсть, ризик інсульту знижується на 32%. Вживати броколі краще сирою або звареною на пару.

Жирна риба

Жирна риба – відмінне джерело жирних кислот омега-3, які захищають серце і судини від таких небезпечних захворювань, як атеросклероз, аритмія, стенокардія. Важливо пам’ятати, що цінні кислоти руйнуються при термічній обробці, тому корисніше всього слабосолона риба, наприклад, горбуша, нерка, скумбрія або звичайний оселедець.

Томати

Головна перевага помідорів – лікопін, який є потужним антиоксидантом і перешкоджає утворенню ракових клітин. При цьому найбільш корисними є помідори, які пройшли коротку термічну обробку – після неї кількість лікопіну в м’якоті зростає на одну третину.

Вівсянка

Дослідники Гарвардського університету встановили, що регулярне вживання цільнозернової вівсянки знижує ризик передчасної смерті на 9%. Цілісне зерно – багате джерело антиоксидантів, вітамінів і клітковини, тому щоранку краще починати з тарілки смачної каші. Вівсянка допомагає регулювати рівень холестерину, покращує роботу кишечника і нормалізує рівень цукру в крові, захищаючи від діабету.

Ягоди

Вчені Американського хімічного товариства підтвердили вплив ягід на тривалість життя. Рослинні пігменти, які містяться в чорниці, полуниці, ожині, асаї та інших ягодах, є сильними антиоксидантами і сприяють очищенню організму від токсичних білків, що викликають втрату пам’яті і зниження розумових здібностей, і тим самим перешкоджають старінню мозку.

Гіркий шоколад

Фахівці Гарвардського університету встановили, що люди, які регулярно вживають якісний гіркий шоколад, в середньому живуть на рік довше. Ласощі постачають організм поліфенолами, які в два рази активніші, ніж ті, що містяться в червоному вині. Поліфеноли пригнічують дію вільних радикалів, уповільнюючи процеси старіння і запобігаючи небезпечним захворюванням.

Буряк

Буряк містить велику кількість бетаїну, який, за даними досліджень, знижує ризик аденоми передміхурової залози і раку прямої кишки. А ще корисний коренеплід покращує роботу серця і судин, нормалізує травлення, зволожує і розгладжує шкіру, виводить жир з печінки, відновлює зір і зміцнює нервову систему.

Грецькі горіхи

Волоські горіхи, багаті йодом і білком, стимулюють роботу мозку і сприяють зміцненню імунітету. Нормалізуючи білковий і жировий обмін, вони відновлюють метаболічні процеси в організмі і уповільнюють старіння. А ще ці ласощі дуже корисні для серця – горіхи знижують рівень шкідливого холестерину, розчиняють атеросклеротичні бляшки і зміцнюють стінки судин.

Поділись


Новини партнерів