Лікар-імунолог розповів, як відновиться після застуди і уникнути ускладнень

Щоб уникнути ускладнень після застуди, необхідно “лікуватися”, уникати стресів і перевантажень. Лікар-імунолог Анна Шуляєва розповідає про правила відновлення після ГРВІ.

Застуда чи ГРВІ – вірусна інфекція, що вражає верхні дихальні шляхи. Тяжкість перебігу залежить від індивідуальних особливостей людини. Прийнято вважати, що якщо немає температури, то нічого страшного. Це не так. Невилікувана застуда загрожує важкими ускладненнями – пневмонією, отитом, бронхітом, ураженням серця і менінгітом.

Відновлення після застуди – як уникнути ускладнень?

“Радять використовувати вітамінотерапію для зміцнення імунітету, поберегти себе при виході на вулицю: бажано гуляти не більше години протягом першого тижня після хвороби. Після ГРВІ необхідно берегтися від переохолоджень, одягатися по погоді. Перегріву теж потрібно побоюватися. Варто остерігатися перевтоми: не потрібно на роботі відразу ж звалювати на себе обов’язки. Не рекомендується різко змінювати клімат після хвороби протягом 3 тижнів », – каже лікар-імунолог Анна Шуляєва.

Ці дії і запобіжні заходи необхідні для захисту від ускладнень – вони часто виникають на тлі стресу, коли ослаблений організм пускається “в усі тяжкі”, наражаючись на надмірний стрес. Навіть якщо на третій-четвертий день стало краще – не спишіть повертатися до звичного ритму життя. Організму необхідно 2 тижні до повного відновлення.

Поділись


Новини партнерів