Лікарі назвали п’ять грубих помилок при прийомі антибіотиків

Помилки, що здійснюються при прийомі антибіотиків, ведуть до того, що бактерії втрачають чутливість до активних лікарських інгредієнтів, і лікування не дає бажаного ефекту. Лікарі назвали п’ять грубих помилок, що здійснюються людьми при використанні даних препаратів.

Затребуваність в антибіотиках взимку зростає – їх прийом часто призначається для терапії типових сезонних патологій: інфекцій сечового міхура, слизової шлунку, також гнійних бронхітів, пневмонії. Легенева інфекція, що викликається новим китайським коронавірусом 2019 nCoV, також потребує лікування антибіотиками.

У зв’язку з цим лікарі попереджають: прийом антибіотиків повинен бути акуратним і продуманим. Дані засоби мають властивість порушувати звичний бактеріальний баланс кишкової флори, що спричиняє ослаблення імунітету та загальне погіршення здоров’я.

Фахівці назвали п’ять грубих помилок при прийомі антибіотиків.

Запивати не водою. Засіб-антибіотик слід приймати зі склянкою води: завдяки гідратації медикамент легше розчиняється. Також вода чинить найменший вплив на ліки. Кава, чай, молочні напої перешкоджають засвоєнню його інгредієнтів, утворюють небажані поєднання з антибіотиками.

Нерегулярність прийому. Поширена груба помилка при прийомі антибіотиків. Строго дотримання часових інтервалів забезпечує достатню кількість активного інгредієнта в організмі – це єдиний спосіб успішно боротися з бактеріями.

Що радять лікарі:

  • якщо антибіотик потрібно приймати один раз в день, це робиться в один і той же час;
  • прийом антибіотика два рази в день означає, що приймають його кожні 12 годин,
  • три рази в день – кожні 8 годин.

Також важливий своєчасний прийом антибіотика:

  • «До їжі» – за півгодини до години до їжі;
  • «Під час їжі» – безпосередньо за трапезою;
  • «Після їжі» – через дві години після їжі.

Раннє припинення прийому антибіотиків. Лікарі наголошують: ні за яких обставин не можна припиняти прийом призначеного препарату самостійно або збільшувати дозу – це груба помилка, яка може коштувати здоров’я. Якщо при прийомі антибіотика виникають побічні ефекти, подальше використання повинно обговорюватися з лікуючим фахівцем. Це також потрібно зробити, якщо препарат не діє через два-три дні прийому.

Приймати від респіраторних захворювань. Дуже груба помилка! Грип та застуда викликаються вірусами, і лікування даними медикаментами не має ніякого сенсу. Вони використовуються тільки при наявності бактеріального запалення.

Викидати з побутовими відходами. Не робіть такої помилки, – навколишнє середовище, особливо природні джерела питної води, вже сильно забруднені різними речовинами, включаючи антибіотики. Їх неправильна утилізація посилює проблему.

Поділись


Новини партнерів