Як зменшити біль в м’язах: кращі поради від спортивного лікаря

Вчора ви все ще відчували себе героєм в спорті – а сьогодні навряд чи можете ходити? М’язовий біль після серйозних навантажень є цілком природним, його не варто лякатися. Тим не менш, він неприємний і хочеться, щоб біль минув якомога швидше. Лікар і експерт в області фітнесу розповідає, що дійсно допомагає.

“Біль виникає через те, що рвуться крихітні волокна в результаті прикладених зусиль», – каже професор Інго Фробозе з Німецького спортивного університету в Кельні. – “Потім тіло змушене відновлювати розриви м’язових волокон – і це викликає м’язовий біль. Для правильного запуску цього процесу потрібно близько доби. Ось чому запалення м’язів з’являються не відразу, а завжди з невеликою затримкою”.

Ви не можете багато зробити проти запалених м’язів. Ні в якому разі не намагайтеся тренувати м’язи, які вже болять, з повною інтенсивністю, важливо уникати надмірного напруження.

Мазі і креми допомагають?

В аптеці справді продаються мазі і лосьйони, які повинні діяти проти м’язових болів, проте експерти ставляться до них скептично.

“На жаль, це не допомагає. Мазі не проникають досить глибоко в шкіру, щоб мати відчутний ефект”.

Кращі методи

Якщо біль в м’язах настільки сильний, що ви ледь рухаєтеся, ви можете прийняти знеболюючі препарати протягом 1-2 днів. Однак їх не слід використовувати для продовження тренувань, а тільки для підтримки функціональності в повсякденному житті.

“Часто допомагають легкі рухи і вправи, наприклад, прогулянка або поїздка на велосипеді, а купання в теплій ванні або гарячий душ використовуються спортсменами давно, як один з найефективніших засобів”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів