Дослідження: заміна чорносливом солодощів позитивно впливає на здоров’я

Вчені з Державного університету Сан-Дієго вивчали, чи може вживання чорносливу знижувати, або навіть запобігати факторам ризику хронічних захворювань, які зустрічаються у любителів рафінованих вуглеводних закусок. Їх висновки були опубліковані в журналі Nutrition Research.

Дослідження показали, що включення в раціон людини їжі, багатої фруктозою, зокрема фруктами, може знизити ризик хронічних захворювань. Команда вчених встановила, що сушені сливи можуть збільшити споживання поживних речовин і загальну антиоксидантну здатність клітин, а також поліпшити ліпідний профіль. Крім того, чорнослив може потенційно зменшити ожиріння і хронічне запалення в організмі.

Протягом восьмитижневого випробування команда годувала дорослих з надмірною вагою порціями кексів з низьким вмістом жиру, іншу групу – чорносливом. Калорійність таких перекусів в обох групах не перевищувала 100 ккал.

Вчені виміряли масу тіла і його склад, окружність талії, кров’яний тиск, глюкозу в плазмі, інсулін, з-пептид, загальну антиоксидантну здатність, ліпіди, адіпокіни і запалення на початку дослідження. Вони продовжували свої вимірювання протягом усього дослідження.

Вони також оцінювали рівні глюкози і інсуліну в постпрандіальний період після вживання тестуємої їжі на початку дослідження і через 8 тижнів.

Для вивчення відмінностей між групами дослідники використовували повторні вимірювання, а також, при необхідності, незалежні і парні вибіркові t-тести.

Результати показали загальне підвищення рівня харчових волокон і калію для тих, хто вживав сушені сливи. Крім того, учасники, які їли сушені сливи, мали нижчу постпрандіальну глікемію.

Поділись


Новини партнерів