Які небезпечні ускладнення може викликати грип

З початку епідсезону грип вже забрав життя п’яти українців. Ніхто з них не була вакцинований. А це єдиний метод профілактики вірусу. І хоч щеплення і не захищає на 100% від грипу, але воно значно зменшує ризик ускладнень.

А найнебезпечніше в грипі, це як раз ускладнення. У групі ризику діти, літні люди, вагітні жінки та люди зі зниженим імунітетом.

Пневмонія – перша в списку найнебезпечніших ускладнень. Вона може бути вірусною, бактеріальною або змішаного типу. І, якщо бактеріальну можна перемогти за допомогою антибіотиків, то з вірусною складніше. Особливо, якщо вона викликана нетиповим вірусом. Головні симптоми пневмонії: висока температура, задишка навіть у стані спокою, утруднене дихання, тахікардія, апатія, млявість, слабкість.

Менінгіт – запалення оболонки головного мозку. За статистикою близько 5% людей, що хворіють на грип, отримують ускладнення у вигляді менінгіту. Симптоми: температура, яка стабільно тримається 4-5 днів і не збивається, сильний головний біль, нудота, сонливість, світлобоязнь.

Міокардит – запальне захворювання м’язів серця. На жаль, дуже багато хто сприймає симптоми міокардиту за залишкові явища після хвороби і, коли звертаються до лікаря, то буває вже пізно. Головні ознаки: сильний стомлюваність, болі в грудях, задишка, набряклість, прискорене серцебиття.

Всі ці ускладнення можуть привести до летальних випадків. В Україні вже зареєстровані випадки смерті від вірусної пневмонії. Тому важливо пам’ятати, що грип – це дуже підступне захворювання. Пускати його на самоплив ні в якому разі не можна. Лікування повинно відбуватися під контролем лікаря. Особливо важливо дотримуватися постільного режиму і виконувати всі вказівки спеціаліста.

При будь-яких перерахованих вище симптомах настійно рекомендуємо швидше здатися фахівця. Адже іноді, як у випадку стрімкого перебігу вірусної пневмонії, рахунок може йти на години.

Джерело

Поділись


Новини партнерів