Фахівці назвали 6 неочевидних причин зайвої ваги

Щоб схуднути, недостатньо «просто менше їсти і більше рухатися»: причини зайвої ваги часто пов’язані аж ніяк не з харчовими звичками або руховою активністю. Ми зібрали кілька дуже несподіваних, але і дуже поширених причин, через які багато з нас ніяк не можуть повернутися до свого улюбленого розміру.

Стрес

Чим більше кортизолу (гормону стресу), тим ширша талія і тим серйозніші цифри на вагах. Кортизол впливає на наш обмін речовин, сповільнюючи його, і на здатність клітин сприймати інсулін. А ще під впливом стресу ми частіше вибираємо шкідливу їжу, багату калоріями, жиром і цукром – таким чином організм намагається створити енергетичний запас, щоб реалізувати стратегію «бий або біжи».

Недостача сну

Чим менше ми спали минулої ночі, тим більше шоколадок, булочок і гамбургерів з’їмо вдень. Крім того, брак сну заважає нормальному виробленню мелатоніну – гормону, який відповідає не тільки за циркадні ритми, а й за метаболізм.

Неувага до власних відчуттів

Найбільше шкідливих перекусів і зайвих калорій ми одержуємо через те, що плутаємо почуття голоду з іншими почуттями: їмо, коли нудно, коли нам потрібна розрада, коли ми роздратовані і навіть коли відчуваємо спрагу. Фахівці радять щоразу, коли захочеться перекусити, по-перше, випити склянку води, а, по-друге, зробити невелику дихальну гімнастику: кілька повільних глибоких вдихів і видихів допоможуть зосередитися на своїх почуттях і визначити, чого ж нам хочеться насправді.

Брак інтиму

Під час фізичних контактів – обіймів, масажу, інтиму – а також під час збудження вивільняється гормон окситоцин, який допомагає знизити тривожність, відчути себе спокійною і захищеною. Але якщо ми не отримуємо достатньо позитивної фізичної взаємодії, нас може тягнути на жирну їжу – так як вона також стимулює вироблення цього гормону. Деяка кількість жирних продуктів в щоденному раціоні необхідна для нашого здоров’я, але якщо надто захоплюватися ними, постраждає не тільки фігура, а й самопочуття. Так що, якщо на вашому сексуальному фронті зараз затишшя, частіше балуйте себе масажами, ходіть в лазню або сауну, танцюйте і частіше обіймайтеся з близькими людьми і навіть домашніми вихованцями.

Друзі та колеги

Якщо люди, з якими ми спілкуємося постійно, дотримуються хворих харчових звичок, існує висока ймовірність того, що з часом ми теж можемо їх перейняти. Більше того, якщо раптом ви вирішите сісти на дієту або просто почати харчуватися більш здорово, ваше оточення може навіть саботувати ваше рішення і робити все, щоб ви «не відривалися від колективу».

Заміжжя

Статистика невблаганна: майже три чверті молодят набирають один-два зайвих кілограми в перший же рік спільного життя. Причому кумедна закономірність: чим більше люди задоволені своїм шлюбом, тим вищою є їхня вага. Втім, є і хороші новини: якщо одна людина приймає рішення зайнятися своєю вагою, його «друга половина» зазвичай теж худне – причому, часто це відбувається майже непомітно для неї самої.

Джерело

Поділись


Новини партнерів