8 продуктів, які можуть природно знижувати тиск

Людям у віці після 50 років особливо важливо включати в раціон продукти, що захищають від підвищення тиску і розвитку гіпертонії. У списку таких продуктів йогурти, банани, вівсянка, часник, ківі та інші.

Після 50 років ймовірність розвитку гіпертонії різко зростає, що пов’язано зі змінами в гормональної діяльності організму і формування жирової тканини. Ризик появи зайвих кілограмів і ожиріння стає більш вагомим, як і ризик метаболічних порушень і запалення, небезпечного для судин і серця.

У свою чергу, вживання деяких продуктів дозволяє природним чином знижувати тиск.

Натуральний йогурт. Не дуже жирні молочні продукти є відмінним джерелом кальцію, одного з основних компонентів, що борються з підвищеним кров’яним тиском. Порція натурального йогурту в 250-300 грамів дає близько 30 відсотків рекомендованої кількості кальцію протягом дня.

Банани. Банани багаті калієм: один банан середнього розміру містить близько 420 міліграмів, приблизно 9 відсотків рекомендованої добової дози цього мінералу. Банани також багаті клітковиною, яка поліпшує стан кишкової флори, що впливає, як тепер уже точно доведено, на роботу всіх головних систем в тілі.

Буряк. Він відрізняється високим вмістом окису азоту, позитивно впливає на судини і знижує кров’яний тиск. Дослідження показали, що пиття бурякового соку може допомогти знизити систолічний артеріальний тиск на 4-5 пунктів.

Часник. За даними Національного інституту здоров’я (NIH), з’єднання аліцин в часнику знижує кров’яний тиск. Для підвищення ефективності часнику найкраще поєднувати його з продуктами, які володіють потужними сечогінними і антиоксидантними властивостями – це посприяє розрідженню густої крові і поліпшить стан артерій.

Вівсяна крупа. Вживання вівсянки з цільної крупи – це дуже ефективний захід в справі зниження підвищеного холестерину, фактора розвитку атеросклерозу і його наслідків у вигляді гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань. Згідно з висновком вчених з університетів Таїба в Саудівській Аравії і Бенха в Єгипті, овес в справі зниження «поганого» холестерину в крові дає ефект, який можна порівняти з ліками.

Клітковина. Кращі продукти з високим вмістом клітковини – цільнозернові. Вони ж – кращі друзі судин і артерій. Дослідження показали, що всього три порції цельнозренових продуктів в день можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань на 15 відсотків.

Сайра. Згідно з висновком фахівців з Інституту біофізики СО РАН і Сибірського федерального університету, завдяки вживанню консервованої сайри поліпшується робота серця. Такий сприятливий ефект забезпечується наявністю в сайрі великої кількості поліненасичених жирних кислот Омега-3. Ці кислоти зменшують запалення, а також є відмінним джерелом вітаміну D, який допомагає організму засвоювати кальцій і регулювати кров’яний тиск.

Ківі. Фахівці з Університетської клініки Осло провели дослідження, яке показало, що вживання трьох ківі в день може значно знижувати артеріальний тиск. Ківі багаті антіокідантами – наприклад, в одному плоді ківі міститься приблизно 40% денної норми вітаміну С. Також в ківі міститься потужний каротиноид-антиоксидант, відомий під назвою лютеїн, який ефективно допомагає в боротьбі з гіпертонією.

Джерело

Поділись


Новини партнерів