Фахівці назвали 5 типових помилок, пов’язаних з випорожненням кишечника

Захворювання кишечника, включаючи рак, стали дуже поширені останнім часом. На думку фахівців, цьому багато в чому сприяють помилки самих людей, пов’язані з їх звичками спорожняти кишечник.

Не перевіряти свій кал. Ви розглядаєте свої фекалії після відвідування туалету? Багато людей намагаються їх просто якомога швидше змити. За словами британського експерта, головного спеціаліста служби підтримки та інформації в Bowel Cancer UK Шарлотти Доусон, це велика помилка.

Одна з причин, через яку люди вмирають від колоректального раку, полягає в тому, що вони не встигають вчасно помітити хворобу. Тим часом, не розглядаючи свій кал, не можна побачити симптоми, які вказують на можливий рак кишечника, – наприклад, кров або зміна його кольору.

«Будь-які зміни в ваших туалетних звичках можуть бути викликані чимось на зразок синдрому роздратованого кишечника або харчовою непереносимістю, але вони також можуть бути причиною раку кишечника. Здоровий кал повинен бути середнього коричневого кольору, досить м’яким, а не рідким, виходити без зусиль і не мати багато тріщин, так як це вказує на запор», – розповіла фахівець.

Використовувати туалетний папір. Лікар і телеведуча Олена Малишева закликає відмовлятися від використання туалетного паперу, вважаючи його небезпечним. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, які можуть виникати через туалетний папір, Малишева рекомендує після походу в туалет підмиватися водою. За її словами, туалетний папір може легко пошкодити слизову оболонку кишечника, а травми, які виникають на ній, можуть сприяти тому, що інфекції будуть швидше проникати в організм, підвищуючи ризик запалення або нагноєння.

Сидіти, а не присідати. Як правильно сидіти на унітазі?. Якщо так само, як на звичайному стільці, це може бути помилкою. Багато фахівців вважають, що здоровій людині для дефекації найправильніше сідати навпочіпки, оскільки така поза найбільш ефективно допомагає спорожняти кишечник.

Вчені з Державного університету штату Огайо проводили дослідження. Протягом двох тижнів вони спостерігали за станом організму добровольців, які по-різному відвідували туалет: одна група використовувала позу “на корточках”, а інша сідала на стільчик. В результаті фахівці виявили, що 90% людей, які сиділи на корточках, напружувалися при дефекації менше, а 71% з них мали більш активне просування калових мас кишечника.

У свою чергу, у людей з іншої групи було виявлено ряд проблем, включаючи перенапруження кишечника при відвідуванні туалету, кров у сечі і неповне випорожнення, часто пов’язане з запорами.

Не відвідувати туалет в один і той же час кожен день. Один з показників хорошого стану кишечника – його регулярне спорожнення в один і той же час. В ідеалі незабаром після пробудження людина повинна відчувати позив до дефекації. Якщо це відбувається, зазвичай така звичка означає, що людина досить правильно харчується, в її раціоні багато клітковини і рідини.

Крім того, кажуть фахівці, відвідувати туалет в один і той же час корисно ще й тому, що зміни в такому ритуалі можуть вказати на наявне захворювання і допомогти своєчасно діагностувати той же рак кишечника.

Небажання відвідувати туалет на роботі. Багато людей з різних причин не ходять «по великому» на роботі, якщо відчувають позив. Фахівці підкреслюють, що така поведінка є великою помилкою. За словами британського дієтолога Джоді Міддлтон, небажання спорожняти кишечник на роботі або в іншому громадському туалеті при позиві може привести до хронічного запору, а разом з ним і до інших проблем, включаючи розвиток хвороби Крона, виразкового коліту, поліпів прямої кишки, геморою і навіть раку товстої кишки.

Лікар пояснила, що тривале перебування калу в кишечнику може призвести до так званого «фекального забруднення». В цьому випадку калові маси тверднуть і починають розшаровуватися, що погано позначається на роботі кишечника, а у важких випадках може привести до пошкодження його стінок і потрапляння небажаних речовин в кров.

Джерело

Поділись


Новини партнерів