Як уберегти себе від застуди: 8 порад, про які слід пам’ятати в зимовий період

Новорічні свята ми чекаємо з нетерпінням. Головною неприємністю, яка може зруйнувати плани і звести нанівець всі очікування, є несподівана застуда з усіма витікаючими наслідками: температура, нежить, кашель та інші симптоми.

Хворобу легше попередити, ніж лікувати, хоча б тільки тому, що на це піде певний час, а поки лікуєтеся, на жаль, всі чудові новорічні події пройдуть без вас. Ми зібрали вісім порад, які допоможуть захистити свій імунітет.

Правильно харчуйтеся

Приділіть особливу увагу правильному харчуванню: від нього залежить стабільність імунітету і позитивний настрій, також це зміцнює опірність організму. Намагайтеся не переїдати – найголовніше, щоб в раціоні були присутні тільки корисні продукти: біле м’ясо, морська риба, бобові, сир, молочнокислі продукти, горіхи, сухофрукти. Вживайте в великій кількості овочі, фрукти і ягоди. Вони містять весь спектр вітамінів і мінералів, а також антиоксиданти і клітковину. Обов’язково використовуйте в приготуванні страв спеції, прянощі та приправи.

Одягайтеся відповідно до погодніх умов

Слідкуйте за прогнозом погоди, оскільки найменше переохолодження може спровокувати розвиток застуди. Переохолодження призводить до зниження захисних сил організму. З іншого боку, не треба кутатися в зайві предмети одягу: спітніла людина охолоджується ще швидше. Одягайтеся за принципом багатошаровості, щоб у міру необхідності можна було зняти непотрібну футболку або светр.

Уникайте місць великого скупчення людей

У період підйому захворюваності на грип та вірусні інфекції намагайтеся без особливої ​​необхідності не відвідувати місця великого скупчення людей в тісних непровітрюваних приміщеннях. Хвора людина під час чхання та кашлю з найдрібнішими частинками слини виділяє величезну кількість вірусів і заражає оточуючих. При чханні бризки слини розлітаються зі швидкістю три метри в секунду, а при кашлі – ще швидше.

Частіше мийте руки

Виробіть звичку частіше мити руки з милом і не торкатися руками обличчя. Таким шляхом віруси з забруднених рук, через слизові носа і очей, проникають в організм і розмножуються, викликаючи захворювання. Для частого миття краще використовувати дитяче мило: воно має антибактеріальну властивість, разом з тим не сушить і не подразнює шкіру.

Промивайте носоглотку

Для цієї мети в аптеках є великий асортимент розчинів стерильної натуральної морської води. При промиванні відбувається механічне видалення збудників з носоглотки. Сам сольовий розчин створює на слизовій захисну плівку, що запобігає розмноженню вірусів.

Оптимізуйте режим сну і відпочинку

Хороший відпочинок і повноцінний сон відновлюють сили і зміцнюють імунну систему. Провітрюйте спальню, вчасно лягайте спати, вимкніть всі освітлювальні прилади і техніку в кімнаті, закрийте вікна щільними шторами, щоб ніщо не заважало здоровому сну. Вранці прокинетеся бадьорими і щасливими.

Пийте зігріваючі напої

Не забувайте про тепле пиття – традиційний чай з лимоном, медом і імбиром, а також теплий морс з журавлиною, калиною або малиною і прянощами (корицею і гвоздикою) зігріють і допоможуть побороти початкові симптоми застуди. Настій шипшини, заварений в термосі, – ідеальний напій, багатий вітаміном С – незамінний в зимовий період як для профілактики, так і для лікування застуди.

Не займайтеся самолікуванням

Наш найголовніша порада: якщо все-таки захворіли, обов’язково своєчасно звертайтеся до лікаря, тому що будь-яка вірусна інфекція небезпечна своїми ускладненнями, які можуть розвиватися дуже швидко.

Джерело

Поділись


Новини партнерів