Дієтолог назвала найкращі продукти на столі діабетиків

Автор понад 60 популярних книг про здоров’я, дієтолог і доктор Сара Брюер рекомендує найкращі доступні продукти для підтримки здорового харчування і способу життя. У разі діабету 2 типу вона радить ряд корисних продуктів, які можуть запобігти підвищенню рівня цукру в крові, пише Жіночий Світ.

Мигдаль

Горіх є хорошим джерелом мононенасичених жирів, вітаміну Е, антиоксидантів, глікозидів флавонолу. Споживання 68 г мигдалю в день знижує рівень холестерину ЛПНЩ і підвищує рівень холестерину ЛПВЩ настільки, що ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту знижується на 12%.

Яблука

Ці плоди є багатим джерелом антиоксидантних флавоноїдів, які запобігають прогресуючому погіршенню функції бета-клітин підшлункової залози через окисний стрес і ймовірність виникнення діабету 2 типу.

Темний шоколад

У темному шоколаді, що містить не менше 70% какао, або без цукру, багато антиоксидантних флаванолів. 100 г в день можуть знизити кров’яний тиск і резистентність до інсуліну. Екстракти какао також можуть зменшити рівень глюкози.

Кориця

Спеція містить речовини, які сприяють секреції інсуліну з бета-клітин. Навіть 1 г може знизити рівень глюкози в крові на 10%.

Жовті або оранжеві фрукти і овочі

Фрукти і овочі такого забарвлення багаті антиоксидантними каротиноїдами. Це морква, солодка картопля, гуава, манго, гарбуз. Високе споживання каротиноїдів в два рази покращує толерантність до глюкози.

Часник

Це джерело аліцину, який знижує кров’яний тиск, холестерин і робить артерії еластичнішими. Аджоїн в складі часнику знижує глюкозу в крові на 25%. Антиоксидант салілцистеїн зменшує холестерин настільки, що ризик серцевого нападу та інсульту знижується на 25%.

Також часник перешкоджає утворенню глікованого білка. Достатньо зїдати в день 2-3 зубчики часнику.

Імбир

Гінгерол, зінгерон і ефірні олії, які містяться в імбирі зменшують згортання крові, покращують кровообіг і знижують кров’яний тиск. Попутно зростає секреція інсуліну і збільшується споживання глюкози в жирових клітинах, чутливих до інсуліну, а пошкодження нирок, пов’язане з діабетом, зменшується.

Грейпфрут

У цитрусі є антиоксиданти, причому червоний грейпфрут більш багатий на флавоноїди і антоціани.

Червоний грейпфрут знижує рівень ЛПНЩ на 15%, тригліцериди – на 17%, тому слід враховувати це при прийомі ліків, в тому числі статинів.

Виноград

У червоному винограді багато антиоксидантних антоціанадинів, таких як ресвератрол. З’єднання значно підвищують рівень захисного антиоксидантної дії глутатіону в клітинах підшлункової залози і збільшують вироблення інсуліну.

Топінамбур

Топінамбур містить ензим, інулазу і складний цукор, інулін, що складається з частин фруктози, що надає йому низький глікемічний індекс. Інулін і інулаза стабілізують рівень глюкози, особливо в поєднанні з продуктами з більш високим GI.

Оливкова олія

Забезпечує мононенасичені жири антиоксидантами, вітаміном Е, каротиноїдами і поліфенолами. Знижує артеріальний тиск і ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 25%.

Харчування, багате оливковою олією, запобігає більше 90% випадків діабету 2 типу, 80% – ішемічної хвороби серця і 70% – інсультів в поєднанні з регулярною фізичною активністю і відмовою від куріння.

Апельсини

Особливо червоні цитруси містять велику кількість антиоксиданту, вітаміну С, антоціанідинів і флавонів. Ціанідин-3-глюкозид і дельфінідину-3-глюкозид, виявлені в них, сприяють секреції інсуліну для поліпшення толерантності до глюкози.

Гранат

Плід багатий на поліфеноли і антоціанові антиоксиданти. Його сік знижує ЛПНЩ, систолічний артеріальний тиск на 5% і значно підвищує вміст антиоксидантів в імунних клітинах.

Спеції

Спеції містять масла і антиоксиданти, необхідні для контролю глюкози і обміну речовин. В результаті показники за місяць можуть нормалізуватися. Також спеції знижують тягу до солодкої їжі, підвищують енергію, покращують сон і загальну якість життя.

Чай

Особливо зелений та білий чай містить антиоксидантні катехіни, які підвищують чутливість до інсуліну, знижують рівень глюкози в крові на 30%. У тих, хто п’є чотири або більше чашок чаю в день, ймовірність розвитку діабету на 27% нижча.

Сир тофу

Тофу готують з багатого ізофлавонами соєвого білка. Серед тих, хто споживає соєві продукти, ймовірність глюкозурії (цукор в сечі) вдвічі менша. Харчування на основі сої покращує функцію нирок у діабетиків і знижує рівень ЛПНЩ на 9%.

Помідори

Лікопін в помідорах, або червоний антиоксидантний пігмент, виділяється у великих кількостях при приготуванні. Він зменшує утворення тромбоцитів і захищає від високого згортання крові.

Томатний сік попереджає окислення холестерину ЛПНЩ у діабетиків так само ефективно, як і вітамін Е.

Грецькі горіхи

У горіхах багато омега-3 жирних кислот. Їх регулярне вживання знижує ЛПНЩ до рівня, при якому загроза серцевого нападу зменшується на 30-50%.

Вживання 80 г горіхів на день протягом місяця може знизити загальний холестерин на 12%, а ЛПНЩ – на 16%.

Джерело

Поділись


Новини партнерів