Фахівці розповіли, як самостійно знизити холестерин в крові 

Високий рівень “поганого” холестерину суттєво збільшує ризик інсультів і серцевих захворювань, не виявляючи себе явними симптомами, пише Жіночий Світ.

За рівнем холестерину слід починати стежити вже в молодому віці, щоб не заробити собі серйозних проблем зі здоров’ям у майбутньому. Найчастіше коли медики виявляють підвищені показники, то виписують ліки-статини, які можуть викликати побічні ефекти (головний біль, спазми, нудоту).

Однак, існують способи знизити рівень холестерину “вручну”.

Відмовтеся від трансжирів

Трансжири є злим ворогом нормального холестерину. Виробники використовують їх через невисоку ціну. Вони містяться в маргарині, кондитерському жирі, смаженій їжі і в деяких напівфабрикатах.

Менше насичених жирів

Фахівці відзначають, що велика кількість насичених жирів в їжі підвищує рівень небезпечного холестерину і сприяє утворенню відкладень в артеріях, а потім веде до атеросклерозу.

Тому слід скоротити споживання насичених жирів, що містяться в червоному м’ясі, свинині, вершковому маслі, курці зі шкірою, сирі та інших молочних продуктах.
Більше мононенасичених і поліненасичених жирів

А ось мононенасичені жири діють навпаки. Дослідження показали, що дієта з високим вмістом мононенасичених жирів значно зменшує рівень холестерину.

До джерел таких жирів відносяться рослинні олії (оливкова, кунжутна, арахісова і інші), насіння і горіхи.

Такий же позитивний ефект принесуть продукти з поліненасиченими жирами (омега-3 і омега-6 жирними кислотами). Вони також містяться в рослинних оліях, волоських горіхах і рибі.

Продукти з клітковиною

Ще одні дослідження показали, що рівень холестерину знижується, якщо людина споживає 70 грам розчинної клітковини в день. Вона міститься в овочах, фруктах, бобових культурах і цільних зернах (вівсянка і коричневий рис).

Робіть вправи

Вчені довели, що помірна фізична активність підвищує “хороший” холестерин, але знижує рівень “поганого”, а також зменшує кров’яний тиск і показники цукру в крові.
Для відчутного дії на стан здоров’я, дорослій людині потрібно 150-300 хвилин вправ помірної інтенсивності в тиждень або 75-150 хвилин інтенсивного аеробного навантаження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів