8 процедур, які лікарі наполегливо рекомендують проводити немовлятам

Було доведено, що масаж має чудовий вплив на недоношених дітей, допомагаючи їм покинути лікарню набагато раніше. Згідно з дослідженнями, недоношені діти, яким щодня робили лікувальний масаж, розвивалися швидше, їх імунна система ставала сильнішою, поліпшувався загальний стан. І це лише одна з «дорослих» практик, які виявилися корисними для немовлят, пише Жіночий Світ.

Ми відібрали кілька інших процедур, корисних для росту і здорового розвитку дітей.

1. Масажуйте ступні, щоб зняти стрес

Масажувати і терти долоні і ступні малюків, коли вони нервують, – для деяких матерів практично інстинктивна дія. Однак мало хто знає, що діти реагують на рефлексотерапію. Легкий масаж стоп може допомогти їм розслабитися і швидше заснути. Його можна включити в обов’язкові щоденні процедури.

Як це зробити:

  • Розігрійте ступні малюка, ніжно розтираючи їх пальцями.
  • Почніть робити м’який масаж, відстежуючи реакцію дитини.
  • Ви можете робити цю процедуру щодня, щоб допомогти дитині позбутися від стресу.

2. Пестощі, щоб дитина росла психічно здоровою

Як і будь-які батьки, ви напевно і так пестите свою дитину. Але було також доведено науково, що діти, до яких постійно торкаються і яких часто беруть на руки, мають міцніше психічне здоров’я, так як у них краще розвиваються нейронні зв’язки.

«Ми виявили зв’язок між материнською ласкою і розміром гіпокампу у здорових дітей. Це є безперечним свідченням потужного ефекту, який надає тактильний контакт», – пише доктор медичних наук і професор дитячої психіатрії Джоан Л. Льюба.

3. Робіть дитині масаж, щоб допомогти їй розслабитися

Дорослі люди часто вдаються до масажу, щоб зняти стрес. На немовлят він має такий же ефект. Коли ви робите масаж своєму малюкові, він відчуває себе захищеним, і стрес зникає. Також це допомагає дітям, які страждають від газів, кольок і запорів. Крім того, недавнє дослідження показало, що щоденний масаж сприяє росту і розвитку кісток у недоношених немовлят.

Як це зробити:

  • Повільно і ніжно розтирайте тіло дитини від кінчиків пальців на ногах до верхівки, коли він лежить на спині.
  • Покладіть малюка на животик і виконайте все те ж саме.
  • Під час масажу розмовляйте з дитиною і дивіться їй в очі. Це допоможе їй розслабитися і відчути себе в безпеці.
  • Ви можете робити це кілька разів на день, якщо малюкові це приносить задоволення. Також ви можете спробувати робити це з ефірною або дитячою олією. Але перед цим потрібно перевірити, чи немає у дитини алергії або гіперчутливості до олії, для цього капніть на шкіру малюка невелику кількість речовини перед масажем.

4. Кладіть дитину на живіт

Коли дитина лежить у вас на грудях, це не тільки весело, але ще й корисно, так як допомагає зміцнити м’язи малюка. Якщо ви будете регулярно класти дитину на живіт, це допоможе їй швидше почати сидіти і повзати.

Як це зробити:

  • Для початку кладіть дитину собі на груди на невеликі проміжки часу. Це можна почати робити відразу після народження.
  • Поступово збільшуйте час, коли дитина лежить на животі. Завжди контролюйте цей процес.
  • Через якийсь час дитина буде готова лежати на підлозі. Підкладіть рушник або складене простирадло під пахви дитині, щоб вона могла підняти голову, тому що перший час їй може бути складно зробити це самостійно.

5. Використовуйте вібрації і «білий шум», щоб заспокоїти малюка

Доведено, що вібрації є одним з кращих способів заспокоїти дитину, що плаче. Прилади, що виробляють «білий шум», мають такий же ефект. Крім того, вони допомагають малюкам засипати і спати довше. Сушарки та пральні машини стали справжнім порятунком для зневірених молодих батьків. Експерти стверджують, що рівномірний шум нагадує дитині звуки тіла, які він чув у утробі матері.

Як це зробити:

  • Візьміть дитяче автомобільне крісло, посадіть в нього немовля, впевніться, що йому комфортно. Поставте крісло на пральну машину і надійно закріпіть його, щоб воно не впало.
  • Запустіть прання. Вібрації пральної машини поступово заспокоять малюка.

6. Покатайте дитину на машині, щоб вона заснула

Експерти стверджують, що катання дитини в машині, дійсно працює і допомагає малюку заснути. Їзда на машині діє на немовлят як колискова, тому що «імітує» рухи, які дитина відчувала, перебуваючи в утробі матері. Спеціаліст в області вікової психології Трейсі Кесселс каже, що «двигун автомобіля – це “білий шум”, до якого діти звикли. Той же приглушений гул, який вони чули, перебуваючи в матці».

7. Лікуйте укуси комах за допомогою розчину харчової соди

У літній період комарі і різні мошки можуть стати справжньою проблемою для немовлят. Натуральна паста з харчової соди і води допомагає зняти свербіж і біль від укусів. Луг в соді нейтралізує і зменшує кислотний набряк.

Як це зробити:

  • Змішайте 1 ст. л. соди з невеликою кількістю води, щоб перетворити її в густу пасту, яку можна намастити на шкіру.
  • Намастіть цією пастою укус і залиште на деякий час.
  • Зітріть соду з шкіри ватою, змоченою в теплій воді.

8. Не сприймайте кожен плач дитини як сигнал про те, що вона голодна

Багато батьків сприймають кожен крик дитини як сигнал про те, що вона голодна, і годують її, як тільки вона заплаче. На думку лікарів, це серйозна проблема, яка може привести до дитячого ожиріння. Плач зовсім необов’язково означає, що дитина голодна. Причиною можуть бути втома, нудьга або дискомфорт. «Якщо кожен раз, коли дитина вередує, її годують, через деякий час вона може почати думати, що їжа – це те, що їй було потрібно. Таким чином створюються нездорові асоціації, від яких буде важко дитину відучити», – говорить Клер Маккарті, доктор медичних наук з Гарвардського університету.

Що можна спробувати замість годування:

  • Якщо ви недавно погодували малюка, спробуйте поговорити з ним або погратися.
  • Візьміть його на руки, приголубте – це допоможе йому розслабитися.
  • Можливо, потрібно просто поміняти підгузник.

А у вас є поради, які можуть допомогти молодим батькам? Не забудьте ними поділитися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів