Ванна або душ: що корисніше для здоров’я

За статистикою, люди частіше приймають душ, ніж ванну, і на те є свої причини. Душова кабінка займає менше місця в квартирі і тому її часто встановлюють замість ванни у власному житлі. До того ж душ економніший в плані споживання води. Однак у ванні людина може не тільки відпочити і розслабитися, але і краще очистити пори своєї шкіри. Тим часом обидві процедури часом приховують в собі деякі небезпеки, пише Жіночий Світ.

Душ

Щоденний прийом душу може завдати шкоди здоров’ю – про це ще в 2017 році повідомили лікарі-фахівці з інфекційних захворювань з Оксфордського університету, Великобританія. Вивчивши матеріали декількох досліджень, вони прийшли до висновку, що, незважаючи на необхідність даної гігієнічної процедури, щоденний прийом душу з активними миючими засобами послаблює імунітет. На поверхні людської шкіри живуть бактерії, які не дозволяють проникати багатьом небезпечним вірусам з атмосфери через пори всередину організму і перешкоджають розвитку багатьох можливих хвороб. Однак під час частого відвідування душової кабіни з мильним, а часом і антибактеріальним, засобом всі мікроорганізми повністю змиваються з шкіри, що шкодить імунній системі. Все це сильно позначається на здоров’я, особливо в холодний осінньо-зимовий період.

І це не єдина небезпека душа. За даними дослідження вчених з Гарвардського університету, США, під час походу в душ отримують травми до 37% американців. Крім того, що через розлиті миючі засоби підлога душових часом буває слизькою, також досить часто травмуються люди, які тільки-но закінчили чергове тренування. Заняття спортом забирають багато сил і енергії, іноді у відвідувачів спортивних залів після інтенсивного фізичного навантаження спостерігаються скачки артеріального тиску. Все разом це порушує нормальну координацію рухів і розслаблене під струменями теплої води тіло наражається на небезпеку падіння.

Ванна

За статистикою, травматизм тут теж присутній, але в набагато меншій кількості, ніж в душових. Зазвичай ванна вважається досить безпечним місцем. Однак в сучасному світі, де людина звикла завжди бути на зв’язку і постійно мати в полі зору смартфон з виходом в інтернет, ситуація вже стає небезпечною. Кількість смертей користувачів гаджетів від випадкового падіння їх в наповнену водою ванну збільшується з кожним роком. Вчені з Державного дослідного університету штату Луїзіана, Батон-Руж, США, призводять гнітючу статистику. Щорічно в ванні вмирає близько 340 осіб. Фактично середньостатистичний американець має в 25 разів більше шансів потонути у власній ванні, ніж загинути від руки випадкового вбивці або терориста.

Найпоширенішою причиною смерті в ванні є гостра серцево-судинна недостатність. Навіть у відносно здорової людини під час різкого занурення грудної клітини в гарячу воду часто виникає тахікардія або спостерігаються інші, тимчасові порушення в роботі серця. Лікарі-геронтологи з Університету штату Огайо, США, радять своїм літнім пацієнтам утримуватися від прийняття ванн. На жаль, але статистика смертей літніх американців в наповненій ванні дуже велика. Часом люди похилого віку, які відчули у воді проблеми з серцем, виявляються нездатні самостійно вибратися з ванни і вмирають, не зумівши вчасно покликати на допомогу. У порівнянні з травматизмом в душових, ванна часом виявляється смертельно небезпечною.

Джерело

Поділись


Новини партнерів