Хвороба гурманів: поради східної медицини при холециститі

Хто не любить смачно поїсти! Солоненьке, жирненьке, гостреньке … Але звичка до “порочного” харчування веде до такого захворювання, як холецистит (або запалення жовчного міхура), пише Жіночий Світ. Що робити, якщо жовчний міхур став давати збої в роботі? Як нормалізувати його діяльність?

Холецистит (гострий або хронічний) – захворювання гурманів, тих, хто любить смачно поїсти і не вміє в цьому собі відмовляти. У народі холецистит називають запаленням жовчного міхура (гостре, коли потрібна невідкладна професійна допомога, і хронічне, що має на увазі лікування). Буває так, що запалення проходить паралельно з інфекцією, тоді недуга протікає, можливо, з підвищеною температурою.

Що робити?

Головні причини виникнення і розвитку холециститу – нездорове харчування, безмірне вживання жирної і смаженої, занадто кислої, гострої, солоної їжі. Проблема ускладнюється, якщо всі ці чинники об’єднуються і множать негативний вплив один одного.

Кухонна сіль – спеція, яка містить так званий гарячий компонент, останній розігріває печінку і активує її діяльність. Печінка – орган, який в тибетській медицині прийнято відносити до «Ян», інакше кажучи, гарячий. Якщо практикувати порочне харчування, печінка і жовчний міхур починають розігрівати наше тіло.

З цієї причини жовчний міхур спазмується, має місце застій жовчі, що відбивається на емоційному стані, провокуючи гнів, дратівливість, уїдливість, ревнощі, заздрість. Жовч може тривалий термін залишатися в міхурі, сприяючи формуванню в ньому каменів, або осідає в печінці і таким чином потрапляє в кров.

Підвищення рівня жовчі в крові можна визначити по жовтому кольору на білках очей, жовтому відтінку шкірного покриву, долонь і підошов, по печії, присмаку гіркоти у роті, пожовтіння емалі зубів, поколювання в правому підребер’ї і нудоті. Біль може віддавати в такі області: праве плече, в шию, під праву лопатку, посилюється при глибоких вдихах і різких рухах. Вид їжі може викликати нудоту. Це все симптоми холециститу.

Свідчення вчених

Так звані хвороби цивілізації – це недуги, пов’язані з нашим способом життя, вони мають тенденцію до «омолодження». Недоліки та послаблення в харчуванні мають і літні, і молоді люди. Тому холецистит може розвинутися навіть у дітей.

Сухорляві, худі люди (в тибетській культурі це носить назву «тип Вітер») найчастіше не вживають жирної їжі. Але навіть якщо з’їли щось зайве, холецистит може дати про себе знати відразу. Люди, схильні до повноти, флегматичні (конституція в тибетській культурі називається «тип Слиз»), як правило, шанувальники жирної їжі, акумулюють жовч протягом тривалого часу, в цьому випадку вистачить одного-єдиного спалаху гніву або потужного стресу, і відразу може з’явитися спазм жовчного міхура і, природно, напад холециститу. Звичайна блювота жовчю може виступити стимулятором цієї хронічної недуги.

Час активності роботи печінки в добовому циклі – від 1 до 3 години ночі. В цей час напад холециститу є максимально можливим.

«Тригером» холециститу може виступити не одне переїдання і захоплення нездоровою їжею, а й протилежне явище – тривале, більше 7 днів, голодування або строгий піст, особливо раптовий – після щедрих трапез. Подібний перепад викликає напад болю в печінці, так як остання продовжує інтенсивно продукувати жовч, яка не має їжі для перетравлення.

Корисно знати!

Спосіб життя доцільно організувати таким чином, щоб своїми неправильними діями не викликати загострення холециститу. Ключова умова – не дратуватися і не сердитися.

Потенційний «власник» каменів в жовчному повинен забути про смажену їжу. Доведеться ввести в свій побут пароварку – оптимальний варіант, який допоможе застрахуватися від видалення міхура.

Другі страви варто переважно вживати з прянощами – підійдуть імбир і червоний перець. А чорний перець рекомендується видалити з раціону. Рослинні олії – тільки оливкова і кукурудзяна – підійдуть для заправки салатів, причому в малих об’ємах. Всі страви повинні бути відвареними або запеченими в духовій шафі. Для пацієнтів, які мають жовтуватий колір шкіри і червоні прожилки на обличчі, рекомендовано вживати вершкове масло.

Потрібно буде відмовитися від важких сортів м’яса: свинини, баранини. Рекомендуються відварні курятина, індичка, в будь-яких кількостях – риба, морепродукти. У каші не слід додавати масло, підійде соєвий соус – він не має в складі розігріваючого печінку хлористого натрію.

Температура їжі: їжа повинна бути в міру теплою, але не гарячою. Гарячі напої – не рекомендуються.

Мінеральну воду пити виключно в підігрітому до 37-40 градусів вигляді (холодну пити не можна).

При гострому нападі холециститу антибіотики не дають ніякого ефекту. Грамотне природне лікування холециститу – вівсом.

Як лікуватися вівсом.

Взяти 2 столові ложки вівса і прокип’ятити десять-п’ятнадцять хвилин в 1 літрі води. Ввести 2 столові ложки меду і кип’ятити пару хвилин. Ввести 2 столові ложки молока і кип’ятити пару хвилин. Отриманий відвар остудити і тримати на кухні при кімнатній температурі. Пацієнту його вистачить на три-чотири дні. Приймати відвар по 1 склянці протягом дня, розділивши дану кількість на 3 частини: по 1 частині за 30 хвилин до прийому їжі тричі на день. Продовжувати курс 1 місяць.

Ще один варіант приготування відвару з вівса.

6-7 столових ложок вівса прокип’ятити протягом 15 хвилин в 1 літрі води. У вас приготується жовтувата слизова рідина, яку рекомендується тримати просто на столі. Відвар пити в невеликих кількостях (він викликає діарею), приблизно по два-три ковтки за десять-п’ятнадцять хвилин до прийому їжі три-чотири рази на день. Курс продовжувати 1 місяць. Даний відвар корисний при атеросклерозі: він має властивість зв’язувати холестерин і видаляти його з організму.

Ефективний жовчогінний (виліковує холецистит) засіб – це мумійо.

Шматочок мумійо розміром з сірникову головку відправити в ємність з 1 літром кип’яченої води і настоювати кілька годин. Пити, як і відвар з вівса: по 1/3 склянки за двадцять-тридцять хвилин до прийому їжі тричі на день протягом двох-трьох тижнів.

Цілющий засіб – настій з розторопші, пижми, кукурудзяних рилець і безсмертника.
Можна вживати у вигляді суміші або просто з будь-якої з названих рослин.

Як приготувати: 1 столову ложку трави всипати в склянку окропу, закрити кришкою і настоювати 1 годину. Пити за 15-30 хвилин до прийому їжі по 1 столовій ложці, чотири-п’ять разів на день. Курс від двох-трьох тижнів до 1 місяця.

Настої з кропиви дводомної, звіробою, барбарису і материнки.

Готуються і вживаються аналогічним способом.

В аптеках продається порошок березового гриба (чаги). Його слід заварювати таким чином: 1-2 чайні ложки на склянку окропу. Пити так само, як трав’яні настої.

Паралельно до даного лікування рекомендується харчуватися вареними овочами з соусом з прянощів. Потрібно виключити з раціону солоні огірки, томати і капусту. Доброю заміною продуктам з вмістом солі виступають гірчиця і хрін. Не рекомендується вживати солодке. В даному випадку корисні продукти з терпким смаком. Восени і взимку корисні хурма і корольок.

При холециститі багато дискомфорту доставляє застій жовчі в печінці. Цьому явищу можна запобігти за допомогою вправи: покласти долоні на зону правого підребер’я, зробити глибокий вдих, на видиху на рахунок «п’ять» зробити підтиснення долонями. Виконати вправу тричі. Протягом дня корисно зробити дану вправу два-три рази, і перед сном теж.

Щоб зняти застій жовчі в печінці використовується тюбаж. Потрібно придбати в аптеці порошок магнезії, розвести 10 мл на склянку теплої води і приймати всередину. Потім лягти на правий бік, та прикласти до живота грілку з теплою водою. Тримати півтори-дві години. Після процедури буде пронос з фракціями зеленого кольору-це означає, що мета очисної процедури досягнута.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед застосуванням засобів народної медицини – проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело

Поділись


Новини партнерів