6 способів швидше схуднути, не зашкодивши здоров’ю

Практично кожна людина хоча б раз у житті сідала на дієту, проте статистика говорить про те, що в більшості випадків результат був гнітючим: люди або не можуть скинути вагу і зберігати нормальну масу тіла, або худнуть, завдаючи шкоди здоров’ю. Жіночий Світ вирішив заглибитися в дану тему, вивчивши поради для тих, хто намагається схуднути.

Дієти стали модним трендом і, напевно, у світі не залишилося жінок, які б жодного разу не сідали на дієту. Ми говорили про причини, через які дієта не допомагає схуднути, розповіли про продукти, які приглушують голод, і навіть вивчили помилки, які ми робимо під час купівлі продуктів, через які ми набираємо вагу. Сьогодні ж ми поговоримо про те, як худнути, не завдаючи шкоди здоров’ю.

1. Порадьтеся з лікарем!

Я не втомлюся повторювати цю фразу знову і знову: радьтеся з лікарями. Не треба сліпо слідувати дієтам, адже кожен організм індивідуальний і те, що корисно для одного, може виявитися шкідливим для іншого. Ось вам декілька прикладів. Багато дієт для схуднення включають в себе молочні продукти, а так само свіжі фрукти і овочі. Однак статистика медиків говорить про те, що у чималої кількості дорослих людей є непереносимість лактози. Так, ми – ссавці, однак природа передбачала, що харчуватися молочком ми можемо тільки в дитинстві. Ось вам і непереносимість лактози в дорослому віці, яка супроводжується здуттям живота, коліками і метеоризмом. Якщо це ваш випадок, то молоко краще замінити кисломолочними продуктами або поповнювати запаси кальцію іншими способами.

Що стосується фруктів і овочів, то хоч вони і входять в число продуктів для зміцнення імунітету, однак мало хто знає, що при ряді захворювань шлунково-кишкового тракту їх просто не можна вживати в сирому вигляді. Тим більше, у великій кількості. У цьому випадку лікарі радять запікати овочі і фрукти, варити їх або готувати на грилі. Попередня обробка полегшить засвоєння їжі. Але я повторюся: порадьтеся з лікарем!

2. Слідкуйте за водним балансом

Як виявилося, багато людей не правильно розуміють термін «сушка» і висушують свій організм в буквальному сенсі цього слова. Пам’ятається, я була шокована, почувши в залі поради дівчини, яка хвалилася швидкою втратою ваги. Дамочка пропонувала не пити воду! Втрачати вагу за рахунок деградації – вкрай нерозумно. В жодному разі не залишайте свій організм без запасу води. Деградація спершу викличе занепад сил, а потім доведе до непритомності.

Є і зворотна сторона медалі, коли люди, які худнуть, підміняють водою їжу, заповнюючи шлунок рідинами, щоб не відчувати воду. По-перше, вони часто розтягують шлунок, через що момент насичення настає пізніше. По-друге, такий метод позбавляє вас можливості отримати корисні мікроелементи з продуктів харчування. Результат: випадіння волосся, хворі зуби, проблеми з шлунково-кишковим трактом і так далі. Дотримуйтеся нормального дозування і випивайте на добу півтора-два літри чистої води. Особливо важливо пити воду під час спортивних занять.

3. Не зловживайте клізмами

Клізми і справді допомагають схуднути, проте не варто вдаватися до них часто і без лікарських рекомендацій. Часте застосування клізм призведе до того, що організм розучиться самостійно позбавлятися від продуктів життєдіяльності. Я вже мовчу про супутні травми, які нерідко супроводжують спроби поставити клізму самостійно.

4. Їжте безпечні продукти

Зараз я розповім вам історію, від якої вам стане погано, як стало погано мені. На одному з форумів для людей, що худнуть, анонімна відвідувачка похвалилася тим, що навмисно їсть лише сиру рибу, щоб … завести у себе паразитів. Дикість! Почнемо з того, що не всі види паразитів викликають втрату ваги, зате всі вони гарантують проблеми зі здоров’ям. Паразити не тільки крадуть у організму носія поживні речовини, а й отруюють його своїми продуктами життєдіяльності. Паразити можуть проникнути глибоко в життєво важливі органи, завдаючи колосальної шкоди здоров’ю.

Звичайно, до такого ідіотського методу схуднення більшість людей добровільно не вдаються, проте багато з них люблять суші, які нерідко готуються з сирої риби. Віддайте перевагу ролам з оброблених сортів риби, наприклад, з копчених або смажених. Якщо не можете відмовити собі в задоволенні посмакувати сирою рибкою, то хоча б час від часу проводьте чистку організму. Попросіть лікаря виписати найбільш підходящий вам глистогінний засіб. Риба – популярний продукт для схуднення, однак з нею треба бути вкрай обережними.

5. Ставте здорові цілі

Наша стаття присвячена швидкому схудненню, проте давайте опиратися на здоровий голос розуму. Є величезна прірва між здоровим швидким схудненням і істеричним голодуванням з божевільним скиданням ваги. Весь інтернет рясніє рекламою «чудодійних» таблеток і дієт, що дозволяють скидати по 10 кіло за тиждень. Частина обіцянок – порожні слова, але деякі поради і справді призводять до різкої втрати ваги. Однак давайте задумаємося над користю подібних методів. Що відбувається з організмом при різкому схудненні? Крім колосального стресу і погіршення здоров’я (в результаті браку повноцінного харчування). При швидкій втраті кілограмів шкіра не встигає підтягтися. Підсумок: жінки часто нагадують шарпея і виглядають значно старшими, ніж здавалися, коли були повними. Вам потрібні обвислі груди, в’яла попа і обличчя в зморшках? Ні!

Експерти по здоровому харчуванню радять ставити адекватні цілі і намагатися не втрачати більше 1 кілограма в тиждень. Звичайно, це залежить від ваги та статі. У ряді випадків дозволяється худнути на 3 кіло в тиждень, але про 10 кіло і більше просто мови бути не може! Не треба поспіху, худніть правильно. Так ви і здоров’я збережете, і дасте шкірі час на адаптацію до нових форм тіла.

6. Не вигадуйте собі заборонених плодів

Їжа – це одне з найдоступніших джерел задоволення. Без серотоніну (гормону задоволення) ми відчуваємо себе погано: нам сумно, ми сердимося, нервуємо і так далі. Не треба мучити себе суворими заборонами, надовго відмовляючись від улюблених страв. Мій тренер якось порадила влаштовувати раз на тиждень свято живота, балуючи себе чимось смачним. Тільки головне – не переїдати. Дотримуючись дієти, скажімо, 6 днів на тиждень, можна насолодитися в неділю тістечком або піцою. Не їжте все за один присід, а смакуйте чесно заслужене частування. Ви швидше відчуєте насичення, якщо будете повільно пережовувати їжу.

Крім невеликих порцій треба дотримуватися і ще одного секрету недієтичного харчування без поганих наслідків. Є такі продукти, які найкраще вживати в першій половині дня, щоб у організму була можливість витратити вжиті калорії. В жодному разі не їжте шкідливої їжі ввечері і відразу перед сном. Пообідня сієста за умови щільної трапези також не зіграє вам на руку.

Психологи в один голос говорять, що надлишок заборон може призвести до депресії, що погано позначиться на самопочутті. Тривала відмова від улюблених страв нерідко обертається зривом, коли людина просто запихається шкідливою їжею і всі її зусилля сходять нанівець. Нагорода за працю – це одна з звичок струнких людей.

Не забувайте про те, що стандарти краси – це миттєва умовність, а модна зараз худорлявість подобається далеко не всім. Здоров’я набагато важливіше за модельну зовнішність. Здорова людина відчуває себе краще, щасливіше, виглядає молодше, а життя її буде довгим. Здорове тіло – ось справжня краса. Так будьте ж здоровими і по-справжньому красивими!

Джерело

Поділись


Новини партнерів