Що станеться з вашим тілом, якщо ви відмовитеся від кави всього на місяць

Напевно, мільйони людей по всій планеті не уявляють свого ранку без чашечки кави. З цукром і без, з вершками або перцем, корицею, ваніллю… Кава заряджає енергією, дарує гарний настрій, зігріває, коли за вікном холодно і сиро. Безперечно, цей напій має багато переваг. Але дієтологи і лікарі відзначають ряд чинників, які пов’язані з вживанням кави (і, відповідно, кофеїну, що міститься в ній) і наносять деяку шкоду організму.

Ми не закликаємо вас взяти і припинити пити цей чудовий напій. Але якщо ви прийшли до думки, що вживаєте кофеїну більше, ніж потрібно, і плануєте відмовитися від кави, вам варто ознайомитися з наслідками цього кроку.

У розумних кількостях кофеїн безпечний, ніхто навіть не заперечує його позитивного впливу. Але наводяться аргументи на користь того, щоб прибрати улюблений напій з раціону.

Якщо ми перестанемо пити каву, що нас може очікувати?

Отже, наслідки відмови від кави, які відіб’ються на роботі організму.

Що станеться з вашим тілом, якщо ви відмовитеся від кави всього на місяць

1. Можна скинути вагу.

Вчені з Університету Дьюка (Сполучені Штати) прийшли до висновку, що щоденне споживання кофеїну через такі напої, як кава, чай і газована вода, сприяє підвищенню показника цукру в крові на 10%.

До того ж, вершки і цукор, які додаються в каву, підвищують її калорійність до 200 кал.

2. Можна набрати вагу

Відмовившись від ранкової кави, можна почати активно їсти.

Кава має властивість пригнічувати апетит, і тому ви мимоволі можете перейти на систематичні вуглеводомісткі перекушування, якщо виключите з раціону каву.

Це, безумовно, стосується тих, хто залежний від кави. При видаленні кофеїну організм шукає альтернативу, і людина відчуває потяг до солодощів, що, знову-таки, підвищує показник цукру в крові і число одержуваних калорій. Але, швидше за все, ця новина обрадує не всіх.

3. Покращиться сон

У той час, як тіло стане адаптуватися до відсутності стимулюючих речовин, можливо, ви будете відчувати втому. Але це буде відчуватися лише відразу після відмови від кави. З плином часу людина почне краще спати, виключивши кофеїн. Сон налагодиться, і ви вранці будете почувати себе відпочилим.

Відомо, що вживання кофеїну навіть за 6 годин до того, як ви підете в ліжко, порушує цикл сну. Тому ближче до вечора вже точно не варто пити каву. Якщо ви, звичайно, не працюєте ночами над дисертацією або не готуєтеся до випускних іспитів.

4. Буде частіше турбувати головний біль

Коли людина припиняє пити каву, вона позбавляє організм адреналіну і дофаміну (гормонів, які вважаються природними антидепресантами), які тримають його в тонусі.

Ці гормони заміщає аденозин (теж гормон), який відповідає за відпочинок і втому. Хімія мозку перебудовується, що і призводить до головного болю.

Щоб уникнути головного болю, не варто різко видаляти каву з раціону. Просто плавно скорочуйте кількість споживаного напою кожні 2-3 дні. Наприклад, з 5-ти чашок перейдіть відразу на 4, потім – на 3 і т.д.

Згодом замініть каву на чай (можна трав’яний). Так легше буде перемогти кофеїнову залежність.

5. Ви можете захворіти на короткий час

Практика відмови від кави свідчить про наступні ймовірні побічні ефекти: депресія, відчуття тривожності, запаморочення, ознаки грипу, порушення сну, дратівливість, коливання настрою і млявість. Але не треба лякатися: даний стан нетривалий.

Фахівці кажуть, що фізичні симптоми проходять приблизно через 2 дня, а інші побічні ефекти, можливо, триватимуть 1-2 тижні.

6. Красива, білосніжна посмішка

Кава руйнує зубну емаль, а таніни в її складі здатні зафарбувати зуби в темніший відтінок, що, погодьтеся, не додає привабливості.

Звівши до мінімуму вживання кофеїну, ви захистите свої зуби від руйнування, що додасть їм більш естетичного вигляду.

7. Ви будете відчувати дефіцит антиоксидантів

Кава – одне з ключових джерел антиоксидантів. Випиваючи більше 3 чашок кави в день, людина знижує ймовірність цілого ряду серйозних захворювань, від онкології до хвороби Паркінсона.

Відмовившись від кави, людина одночасно позбавляє себе і цілющих властивостей даного напою.

8. Чи важко зосередитися

Втома і почуття дратівливості – це своєрідні побічні ефекти безкофеїнового життя, що викликає погіршення концентрації.

Після видалення кави з меню в деякій мірі знижується продуктивність людини. Це відбувається через брак стимуляторів, які входять до складу напою, і підвищення рівня аденозину, що провокує втому.

Щоб не втрачати концентрацію, можна, наприклад, жувати м’ятну жувальну гумку, тоді мозок не буде відволікатися. Але вже через сім днів після відмови від кави ви помітите, що продуктивність підвищилася, тому що ви вже не відчуваєте втоми після обіду.

9. Імовірність запорів

Кофеїн має властивість стимулювати перистальтику кишечника. Тому, після відмови від напою, людина може дізнатися, що таке затримка стільця. В цьому випадку доведеться застосовувати засоби проти запорів і переглянути раціон харчування.

10. Ви будете спокійнішими

Кофеїн – стимулююча речовина, він природним шляхом підвищує рівень адреналіну і гормонів стресу (кортизолу, наприклад).

Якщо велика кількість кофеїну викликає почуття нервозності і схожі симптоми, ймовірно, є сенс відмовитися від кави. Через деякий час ви помітите, що стали більш врівноваженою і спокійною людиною, стали не так хвилюватися через дрібниці, так як в організмі стало менше вироблятися адреналіну і гормонів стресу.

Тепер ви знаєте, як саме відмова від улюбленого напою, що містить кофеїн, може вплинути на роботу органів і систем організму. Зважте всі плюси і мінуси. Визначте, що для вас буде краще: продовжувати вживати каву або виключити її з раціону. Якщо ви, м’яко кажучи, звикли до цього ароматного напою, відмова від нього буде пов’язана з рядом хворобливих проявів. А з іншого боку, ви відчуєте багато переваг життя без кофеїну. Так що відмовлятися від кави чи ні – вирішувати лише вам.

Але, навіть, якщо ви прийняли мужнє рішення «взяти себе в руки» і категорично перестати пити каву, всього лише одна маленька чашечка цього божественного напою десь раз в тиждень здасться вам смачнішою, ніж всі ласощі світу. Перевірено на практиці!

Джерело

Поділись


Новини партнерів