11 симптомів того, що скоро серце може зупинитися

Від хвороб серця щорічно гинуть до 18 млн людей різного віку. А такої кількості летальних випадків можна було уникнути, якби кожен умів розпізнавати симптоми серцевих захворювань і своєчасно звертався до лікаря.

Головна проблема полягає в тому, що збої в роботі серця часто «маскуються» під звичайне нездужання. Але є певні ознаки, на які варто звернути особливу увагу, особливо людям у віці старше шістдесяти років і тим, у кого підвищений рівень холестерину, хто страждає зайвою вагою, цукровим діабетом або артеріальною гіпертензією.

Проблеми з серцем. Які симптоми повинні насторожити

1. Неприємні відчуття в області грудей

Одна з основних ознак наявності проблем з серцем – больові відчуття в області грудей.  Дати точний опис цих відчуттям складно – деякі відчувають слабкий біль, інші – біль, що давить, або колючий. Насторожити вас повинен будь-який дискомфорт і чим раніше ви звернетеся до лікаря за консультацією, тим краще. Потрібно як мінімум зробити УЗД серця і електрокардіограму.

Хворобливі відчуття в грудній області зазвичай спровоковані захворюваннями судин, адже саме вони постачають серце кров’ю. При сильному і різкому болю, який триває протягом декількох хвилин, необхідно негайно викликати швидку. Незважаючи на те, що в переважній більшості випадків виявляється, що біль у грудях не спровокований хворобами серця, перестрахуватися все ж потрібно.

2. Слабкий апетит, відчуття тяжкості і болю в шлунку, нудота

Розлади шлунку, зрозуміло, не завжди викликані проблемами з серцем. Але порушення процесу травлення може бути пов’язаним з надходженням меншої, ніж потрібно, кількості крові. А слабкий кровотік свідчить про наявність проблем з серцем. Якщо у вас виникло відчуття нудоти, тяжкості і болю в шлунку без видимих ​​на те причин – обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем.

3. Больові відчуття в лівій руці

Запам’ятайте, що нерви, які йдуть від серця і лівої руки завжди направляють сигнали в одну і ту ж частину головного мозку. І мозок не розуміє, що болить у людини – рука або серце. Якщо рука почала боліти після тренування, удару або з інших причин, тоді все зрозуміло. Але якщо біль виник раптово і тим більше, якщо він гострий – це вже привід для занепокоєння і класична ознака швидкого інфаркту. Якщо біль не проходить, а тільки посилюється з часом – викликайте швидку. Навіть короткочасний біль повинен стати підставою для відвідин лікаря.

4. Зубний біль і біль у нижній щелепі

Зубний біль найчастіше виникає з очевидних причин – карієс, зміщення щелепи і інших. Але якщо таких немає, а зуби часто болять – необхідно звернутися за консультацією до кардіолога. У медичній практиці були випадки, коли людям видаляли нібито проблемні зуби, але біль не вщухав, оскільки був спровокований порушеннями в роботі серця.

5. Короткочасне запаморочення і відчуття втрати орієнтації в навколишньому просторі

Відчуття слабкості і втоми може виникнути з різних причин, наприклад, через неправильне харчування або різкі повороти тіла. При постійній втомі потрібно проконсультуватися з лікарем. Можливо, ваше серце подає недостатню кількість крові до мозку. А це вже симптом інсульту.

6. Занепад сил

Повноцінний кровообіг при хворобах серця є неможливим. Кисень і корисні речовини не надходять в належній кількості в тканини і органи. Організм активує захисну реакцію і першим ділом знижує кровопостачання кінцівок, направляючи більшу частину крові до серця, легенів і мозку. Вас має насторожити стан, при якому вам складно займатися звичайними справами – підніматися по сходах, мити посуд, приймати душ і ін. І якщо навіть після відпочинку стан не поліпшується, варто звернутися до кардіолога.

7. Набряк нижніх кінцівок

Порушення кровообігу призводить до порушення лімфотоку. Це означає, що з тканин не виводиться рідина, вона накопичується під шкірою, що призводить до утворення набряків. Якщо у вас постійно набрякають ноги – зверніться до терапевта або кардіолога.

8. Постійний кашель

Найчастіше кашель виникає через застуду або алергію, але якщо вилікуватися вдалося ще 2-3 тижні тому, а кашель не проходить, значить, потрібна консультація фахівця. Кашель може свідчити про серцеву недостатність, оскільки через неї ускладнюється виведення з легень вологи. Особливо варто насторожитися, якщо під час кашлю відбувається виділення слизу білого або рожевого кольору.

9. Часта задишка

Задишка виникає через нестачу в крові кисню, часто це відбувається після тренувань, коли м’язи для своєї повноцінної роботи в буквальному сенсі цього слова витягають кисень з крові. А з метою компенсації його втрати мозок сигналізує легеням, що потрібно дихати швидше. Виникнення задишки може спровокувати надмірна вага, малорухливий спосіб життя або будь-яка стресова ситуація. Але якщо очевидних причин немає, а крім задишки ви відчуваєте дискомфорт у грудях і постійну втому – запишіться на прийом до кардіолога, оскільки брак кисню може викликати порушення кровообігу, пов’язане зі збоями в роботі серця.

10. Апное

Уві сні хропе багато людей, але якщо це відбувається занадто голосно, значить, існує велика ймовірність розвитку апное, тобто короткочасної зупинки дихання. Така ситуація негативно відбивається на роботі серцево-судинної системи, зокрема призводить до гіпоксії м’язів серця і підвищує ризик гіпертонії. При наявності апное лікування є обов’язковим, для початку слід проконсультуватися з терапевтом.

11. Нерегулярне або часте серцебиття

Напевно, багато хто з нас відчували стан, коли ніби серце вискакує з грудей. Якщо це почуття виникає під час або після сильних навантажень, це цілком зрозуміло. Але якщо явних причин для цього немає, значить, потрібна допомога лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів