Лікарі назвали 6 важливих фактів про анемію

При залізодефіцитній анемії в організмі відбувається порушення синтезу гемоглобіну в зв’язку з нестачею заліза. Близько 700 млн осіб в світі страждає на це захворювання, а в нашій країні з анемією стикається приблизно 30% населення. У цій статті ми розповімо важливі факти, які потрібно знати про цю хворобу.

Найчастіше анемія виникає у вагітних

Так, з цією хворобою знайомі 90% вагітних жінок в зв’язку з підвищеною потребою в залізі. Для синтезу материнського гемоглобіну потрібно близько 500 мг заліза (для порівняння – коли жінка не вагітна, їй вистачає близько 13 мг).

Без заліза організм не може нормально функціонувати

Основне завдання цього мікроелемента – доставляти кисень до тканин, і без нього організм починає «задихатися». У людей, які страждають залізодефіцитом, низький гемоглобін, оскільки залізо входить до складу цього білка. Воно також важливе для травлення, нервової та імунної систем.

Через нестачу заліза ви можете втратити свідомість

Запаморочення, прискорене серцебиття і непритомність – всього лише кілька із симптомів анемії. При їх наявності обов’язково зверніться до лікаря і здайте аналізи на гемоглобін, феритин, трансферин, кількість еритроцитів і залізозв’язуючу здатність.

При анемії важливо скоригувати харчування

Додайте в нього продукти з високим вмістом заліза: його багато в буряках, капусті, сочевиці, червоному м’ясі, гречці, гранаті. Щоб залізо засвоювалося, важливі також продукти з вітаміном С і фолієвою кислотою: чорна смородина, зерна пшениці, цитрусові, шпинат, спаржа.

Купувати препарати з залізом потрібно тільки після консультації з лікарем

У препаратах використовується двох- і тривалентне залізо. Останнє найчастіше призначають для профілактики анемії. Двовалентне залізо можна приймати тільки при серйозному залізодефіциті: воно швидко засвоюється, і у вас може виникнути передозування.

При залізодефіциті спочатку страждає мозок

Якщо ви запустили анемію, у вас сильно знизиться кількість еритроцитів у крові. Порушення призводять до проблем з пам’яттю, у людини знижується працездатність, вона відчуває втому і постійно хоче спати. У зв’язку з гіпоксією серце починає швидше качати кров, що може привести до серцево-судинних патологій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів