Лікарі: втрата зубів може призвести до хвороб серця 

Експерти з Американського кардіологічного коледжу з’ясували, що люди, у яких немає одного або декількох зубів, більш схильні до інфаркту або інсульту.

До такого висновку вчені прийшли, провівши дослідження. У ньому взяли участь понад 300 тисяч жителів США віком від 40 до 79 років. У 8% частково були відсутні зуби, а 13% мали серцево-судинні захворювання. Виявилося, у 28% були як хвороби серця, так і кілька втрачених зубів, а без втрати зубів від серцево-судинних захворювань страждали лише 7% людей.

Пряма залежність між відсутніми зубами і схильністю до інфаркту або інсульту спостерігалася навіть після коригування інших факторів, в числі яких вік, раса, куріння, споживання алкоголю, індекс маси тіла, діабет і візити до стоматолога.

На думку вчених, вся справа в тому, що випадіння зубів у людини сигналізує про більш серйозні проблеми зі здоров’ям, у тому числі пов’язані з серцем. Так, підвищений тиск здатний викликати зміни в кровопостачанні ясен і провокувати випадання зубів.

На думку фахівців, запобігти втраті зубів і розвитку серцево-судинних захворювань можливо за допомогою регулярного догляду за порожниною рота.

Джерело

Поділись


Новини партнерів