Фахівці пояснили, що не можна робити людям з хворою печінкою 

За здоров’ям печінки слід ретельно стежити, адже саме вона захищає організм від дії шкідливих токсинів і фільтрує кров.

Зрозуміло, якщо ви вже запустили стан печінки, то варто ще серйозніше замислитися над тим, як не нашкодити її роботі.

В першу чергу, слід максимально скоротити вживання алкоголю. Особливо це стосується пива та слабоалкогольних лікерів. Пити спиртне на голодний шлунок і, тим більше, в великих кількостях категорично не можна.

“Не рекомендується змішувати різні види алкоголю, це дуже погано позначається на стані печінки. Справа в тому, що вона розщеплює етиловий спирт і нейтралізує дію токсичних компонентів, які потрапляють в організм разом з ним. Чим більше людина вживає етанолу, тим більше утворюється токсичних недоокислених речовин, гірше вона виконує свої завдання і важчим буде ваше самопочуття завтра”, – пояснив кандидат медичних наук Анатолій Печінка.

Причому, щоб «вбити» здоров’я печінки, не потрібно систематично і багато пити. Досить і декількох масштабних застіль.

“Для того, щоб дістати серйозне захворювання печінки, іноді вистачає і декількох потужних застіль, а для отруєння алкоголем і одного буде цілком достатньо. Печінка не відразу почне хворіти, гинуть гепатоцити (клітини печінки) переважно мовчки. Саме тому забувати про стан органу, який називають другим серцем, не варто навіть під час відпочинку”, – пояснив фахівець.

Ще кілька табу для хворої печінки – ненатуральні спеції, майонез, покупні кетчупи, соуси, копченості, ковбаси, шпроти.

Крім того, нездорову печінка «доб’ють» жирні страви, консервовані продукти, газовані напої та пакетовані соки.

Експерти також забороняють людям з проблемною печінкою переїдати і перепивати, тим самим навантажуючи і без того втомлений орган.

Джерело

Поділись


Новини партнерів