Неймовірно, але факт: алкогольне ушкодження печінки можливе і без алкоголю

Пошкодження печінки – один з найвідоміших побічних ефектів надмірного споживання алкоголю. Але правда в тому, що іноді не обов’язково пити алкогольні напої, щоб зіткнутися з цією проблемою.

Справа в тому, що деякі кишкові бактерії самостійно виробляють алкоголь, який, в свою чергу, може завдати печінці майже таку ж шкоду.

Близько чверті дорослих людей по всьому світу страждають від неалкогольної жирової хвороби печінки – стану, при якому жир, що накопичується в органі, заважає його нормальному функціонуванню.

Але назва захворювання може вводити в оману, тому що алкоголь, якщо чесно, і тут здатний відігравати значну роль. Інша справа, що сама людина не має до цього ніякого відношення.

Спостерігаючи за пацієнтом з неалкогольною жирової хворобою печінки, китайські вчені з’ясували, що кожен раз, коли пацієнт їв їжу, що містить цукор, в його організмі відбувалися ті ж процеси, що і при вживанні алкоголю.

Більш ретельні тести дозволили говорити про те, що алкоголь виробляють кишкові бактерії пацієнта.

“Ми були здивовані, що бактерії в кишечнику можуть виробляти стільки алкоголю”, – зізнаються автори дослідження. Але вони можуть. І якщо організм не справляється з руйнуванням алкоголю, який виробляють бактерії, жирова хвороба печінки може розвинутися навіть у людини, яка взагалі не п’є.

До слова, дослідникам вдалося встановити і те, який саме штам відповідальний за те, що відбувається – Klebsiella pneumonia. Але хоча вони є в травній системі кожного з нас, для більшості людей їх активності недостатньо, щоб викликати явні ознаки інтоксикації.

На даний момент команда продовжує пошук ефективного – і більш інноваційного, ніж зниження споживання цукру – лікування. І ми, звичайно, будемо стежити за розвитком подій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів