Небезпека близько: в яких продуктах можуть міститися гельмінти

Восени на прилавках магазинів і ринків з’являється багато нових продуктів. Особливо дачного врожаю: виробники пропонують чимало нібито екологічно чистих продуктів. Але навіть в звичайному продукті може ховатися серйозна небезпека – гельмінти. Якої їжі краще остерігатися, розповімо в нашому матеріалі.

Домашня свинина

Багатьом приваблива натуральна, соковита свинина або яловичина. Ми готові віддати за домашній продукт великі гроші. Але в цьому екологічно чистому (нібито) продукті таїться прихована загроза. У м’ясі свиней може бути небезпечний паразит – свинячий ціп’як. Наслідки зараження залежать від того, на якій стадії в організм потрапив ціп’як – личинка, доросла особина або яйця. Свинячий ціп’як може призвести навіть до летального результату.

Яловичина

У великої рогатої худоби може бути присутнім бичачий ціп’як. Потрапляючи в організм людини, розвивається захворювання під назвою теніаринхоз. Воно впливає на весь шлунково-кишковий тракт, утворюються нудота, переймоподібні болі, слабкість, запаморочення, болі в голові. Також відбуваються порушення стільця, виникають алергії.

Щоб не заразитися гельмінтами, слід купувати даний продукт тільки в перевірених місцях.

Риба і раки

Багато видів риб є переносниками гельмінтів. Вони є винуватцями різних паразитарних захворювань, включаючи дифілоботріоз. Його викликає стрічковий черв’як, широкий лентець. Він проходить кілька стадій розвитку, вражаючи весь організм людини. Гельмінт досить довгий – до 10-12 метрів.

У кишечнику він мешкає поодинці. Він знищує слизову оболонку, там утворюються мікроязви, атрофія, інші наслідки, в тому числі непрохідність. Весь шлунково-кишковий тракт працює з порушеннями, розвивається мегалобластична анемія. Причиною стає нестача вітаміну В12. В такому випадку утворюється нудота, блювота, зниження апетиту, нестійкі випорожнення.

Щоб захиститися від гельмінтів, потрібно готувати рибу і раків, дотримуючись технології: ретельно відварювати. Якщо риба солиться, то тривалість засолу повинна бути тим більшою, чим меншою є щільність маринаду.

Овочі та фрукти

Продукти, що достигають в землі, теж можуть містити гельмінтів. Для їх розвитку потрібна волога, висока температура повітря, приплив кисню. Особливо часто страждають від гельмінтів влітку і восени, коли дозріває урожай. Будь це овоч, чи будь-який фрукт, вирощений навіть в своєму городі може стати переносником гельмінтів. Тому важливо ретельно промивати дані продукти, добре їх обробляти перед вживанням.

Джерело

Поділись


Магазин