Лікар назвала найкращі продукти для мозку

Експерти назвали 7 продуктів, які шкодять нашому мозку

З початком осені, коли сезон відпочинку вже позаду, мозок починає відчувати підвищене навантаження. Лікар-дієтолог Наталія Самойленко радить «підживити його і поліпшити роботу» мозку за допомогою певних продуктів.

Світловий день коротшає, а робочий режим стає все більш насищеним. З цим доводиться стикатися восени мозку. Самойленко радить не забувати пити протягом дня чисту воду. Навіть при незначному зневодненні можуть відчуватися розумова втома і головні болі, а хронічна нестача води може сприяти зменшенню обсягу мозку і розвитку нейродегенеративних хвороб. Лікар порадила пити воду, виходячи з розрахунку 30 мл води на 1 кг маси тіла.

Також, пояснила експерт, мозок повинен отримувати з їжею достатню кількість поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 . Для цього в раціоні повинні бути присутніми червона риба, оселедець, скумбрія, сардини, тунець, риб’ячий жир, лляна олія, а також оливкова, кукурудзяна, соєва, кунжутна, волоські горіхи, мигдаль і насіння, яєчний жовток, сало, курятина і індичка.

Ще, зазначила лікар, для активної роботи мозку необхідний білок і незамінні амінокислоти – триптофан і фенілаланін. Триптофан Самойленко рекомендує отримувати, вживаючи в їжу насіння кунжуту і гарбуза, какао, чорнослив, натуральний йогурт. Фенілаланіном організм постачають курятина, сир пармезан, субпродукти, мигдаль і волоські горіхи, гарбузове насіння, нут, сочевиця.

Лікар-дієтолог нагадала, що мозку необхідно щодня отримувати достатню кількість глюкози. На думку експертів, джерелом цієї речовини повинні бути перш за все корисні продукти – наприклад, це цільнозерновий хліб, ріпа, зелена цибуля, буряк, мед, фрукти і ягоди.

Крім цього необхідними мозку поживними речовинами є деякі вітаміни. Лікар розповіла, що найважливіші для мозку – це вітаміни групи В, а також А, Е, D і К.

Джерело

Поділись


Новини партнерів