За словами експертів, харчування може як захищати від проблем з суглобами, так і сприяти їх розвитку. Зокрема, відзначають фахівці, при артритах протипоказані насичені жири, які містяться в сирі, червоному м’ясі і вершковому маслі. Дослідження показали, що такі жири можуть активізувати запальні процеси в організмі. Продукти з високим вмістом насичених жирів, зокрема продукти тваринного походження, провокують підвищене вироблення ферментів, які активізують запалення — простагландинів.
Вченим добре відомо, що так званий західний стиль харчування, насичений жирами тваринного походження і маслами, в яких містяться жирні кислоти омега-6, також сприяє виникненню проблем з суглобами. Жирні кислоти омега-6 містяться, зокрема, в кукурудзяній, соняшниковій олії, олії паростків пшениці і кунжутній олії. При артриті та інших захворюваннях суглобів дані кислоти запускають в організмі ланцюг хімічних реакцій, яка посилює запальний процес в суглобах.
Крім того для людей з ослабленими суглобами по-особливому шкідливі трансжири — штучні жири, які містяться в тортах, тістечках, випічці, сирках. Словом, в тій кондитерській продукції, яка готується з використанням маргарину. Але також трансжирів багато в фастфуді і напівфабрикатах.
Щоб не допускати загострень суглобових хвороб, лікарі рекомендують суворо контролювати споживання солі — її надлишок веде до набряків і частих запалень. Людям з ревматичними захворюваннями в загальному рекомендується меню, засноване на недосоленій і прісній їжі.
Біль при ревматоїдному артриті здатні посилювати продукти і страви, насичені цукром. Це пов’язано з тим, що цукор активізує в організмі вироблення цитокінів, запальних компонентів.
Поряд з цукром протипоказані і продукти і страви з білого борошна, які подібно до солодощів викликають різкий приріст глюкози в організмі.
Медики наполегливо рекомендують стежити за харчуванням тим, хто вже зіткнувся з хворими суглобами, адже ефективних способів лікування захворювань суглобів поки, на жаль, не існує.