12 порад, які допоможуть попередити утворення зубного каменю

Про красиву і чарівну усмішку мріє багато людей, адже вона надає впевненості в собі і допомагає вирішити багато конфліктних ситуацій. Але на шляху до білосніжної посмішки може стати зубний камінь, що діагностується більш ніж у 80% населення нашої планети. Справа в тому, що після кожного прийому їжі на зубах утворюється м’який наліт, який при поганому і несвоєчасному очищенні твердне і мінералізується.

Як запобігти утворенню зубного каменю

Зубний камінь є серйозною проблемою, особливо якщо відкладення утворилися на внутрішній стороні щелепи, але дуже часто ми відкладаємо похід до стоматолога. А дарма! Адже відкладення на зубній емалі можуть спровокувати розвиток серйозних захворювань ротової порожнини аж до втрати зубів.

Підвищена кровоточивість ясен, неприємний запах з рота, розхитаність зубів, потемніння зубної емалі, пародонтит, гінгівіт, карієс – ось лише деякі ускладнення, якими загрожує наявність зубного каменю.

Гігієна ротової порожнини і зубний камінь

Допоможе попередити утворення зубного каменю щоденне чищення зубів двічі на день – вранці (після сніданку) і ввечері (перед сном). При цьому дана гігієнічна процедура повинна тривати не менше двох хвилин, в іншому випадку зубний наліт не буде видалений в повному обсязі.

Не забувайте і про очищення язика і піднебіння, оскільки на них також накопичуються бактерії.

При схильності до зубного каменеутворення чистка зубів повинна здійснюватися кожен раз після прийому їжі.

Жувальна гумка від зубного нальоту

У тому випадку, якщо у Вас немає можливості почистити зуби або полоскати ротову порожнину після кожного прийому їжі, використовуйте жувальну гумку без цукру.

Доведено, що двадцятихвилинне жування такої гумки не тільки знижує ризик утворення зубних каменів, а й запобігає розвитку карієсу.

Зубна щітка від зубного каменю

Правильний вибір щітки – одна зі складових профілактики зубного каменю.

Стоматологи рекомендують віддавати перевагу зубним щіткам зі штучною щетиною, у яких волоски мають однакову довжину і товщину, завдяки чому тиск на зуби і ясна розподіляється в процесі чистки рівномірно.

Крім того, такі щітки, на відміну від аналогів з натуральною щетиною, забезпечують хорошу чистку важкодоступних місць і перешкоджають розмноженню бактерій безпосередньо на щітці.

Пам’ятайте важливе правило: міняти зубну щітку потрібно кожні три місяці.

Електрична зубна щітка від зубного каменю

Згідно з результатами досліджень, електричні зубні щітки ефективніші за звичайні борються із зубним нальотом, тому рекомендовані для профілактики утворення зубного каменю.

Так, щетиниста головка щітки виконує зворотно-обертальні, а також пульсуючі рухи. Завдяки пульсації зубні камені дробляться, тоді як зворотно-обертальні рухи сприяють очищенню емалі.

При використанні електричних зубних щіток важливо дотримуватися кількох простих правил:

  • Віддавайте перевагу електричній зубній щітці середньої жорсткості з невеликою голівкою і штучною щетиною.
  • Використовуйте електричну зубну щітку не частіше 4 разів на тиждень (краще чергувати застосування електричної зубної щітки і звичайної).
  • Міняйте насадку для електричної щітки раз в 3 місяці.

Ультразвукова електрична щітка від зубного каменю

Ультразвуковий варіант електричної зубної щітки дозволяє проникати вглиб ясен на 3 – 5 мм, що забезпечує дроблення зубного каменю, утвореного як на видимій частині зуба, так і безпосередньо в пародонтальних ясенних кишенях.

При такому вигляді чистки за допомогою ультразвукових вібрацій руйнуються бактеріальні ланцюжки і видаляються разом з жовтим нальотом і камінням, роблячи посмішку білосніжною і красивою менше ніж за місяць.

АЛЕ! Ультразвукова зубна щітка має і свої недоліки:

  • Зменшення терміну служби коронок, пломб і вінірів.
  • Руйнування демінералізованих ділянок зубної емалі, що сприяє розвитку карієсу.

Іригатори від зубного каменю

Сьогодні все більшої популярності набувають іригатори – пристосування для комплексного догляду за ротовою порожниною, які не замінюють зубну щітку, а доповнюють її дію.

Принцип роботи іригатора полягає у впливі струменя води під напором на ясна і зуби, за рахунок чого здійснюється не тільки ефективна чистка зубів навіть у важкодоступних місцях, а й масаж ясен, дезінфекція та дезодорування ротової порожнини.

Зубна паста від зубного каменю

Сьогодні для профілактики і видалення зубного нальоту розроблено велику кількість зубних паст, які в більшості своїй містять такі компоненти як фтор, карбонат кальцію і триклозан.

Фтор або фториди уповільнюють процес утворення м’якого нальоту і зубного каменю. При цьому стоматологи рекомендують вибирати зубні пасти, в яких фтор міститься в межах 0,1 – 0,6%.

Карбонат кальцію – це абразив, що сприяє очищенню зубної емалі від нальоту. Однак поєднання в одній пасті фтору і карбонату кальцію може привести до руйнування зубної емалі, тому перед придбанням пасти зверніть увагу на її склад.

Триклозан – антибіотик, який ефективно бореться з патогенними мікроорганізмами в порожнині рота. Але захоплюватися зубними пастами, в складі яких є триклозан, не варто, оскільки цей антибіотик поряд з шкідливими бактеріями знищує і корисні, що негативно позначається на мікрофлорі ротової порожнини.

Зубна нитка від зубного каменю

Зубна нитка (або флос) є єдиним способом профілактики і видалення нальоту між зубами. Тандем “зубна щітка – флос” в рази зменшує ризик утворення зубного каменю.

Ополіскувачі для рота від зубного каменю

Застосування антибактеріальних рідин для полоскання ротової порожнини забезпечує додатковий захист від зубного каменю.

До складу таких ополіскувачів повинні входити цитрат кальцію або фториди.

Використовувати ополіскувачі рекомендується двічі в день після чищення зубів. Крім того, щоб уникнути сухості в роті стоматологи рекомендують віддавати перевагу засобам, які не містять спирт.

Продукти від зубного каменю

Однією з причин утворення зубного каменю є недостатня кількість в раціоні твердих овочів і фруктів, пережовування яких природним чином сприяє усуненню нальоту. Свіжі яблука, морква, редис, капуста повинні постійно бути присутніми у Вашому меню.

Крім того, включайте в раціон молочну та кисломолочну продукцію, що містить у великій кількості кальцій, що зміцнює зуби. Не відмовляйтеся і від риби, багатої фосфором і багатьма іншими корисними мінералами. Нейтралізувати хвороботворні бактерії допоможуть цитрусові, до складу яких входять фруктові кислоти.

А ось вживання солодощів доведеться обмежити, оскільки глюкоза – сприятливе живильне середовище для хвороботворних мікроорганізмів.

Для мінімізації впливу солодких газованих напоїв, чаю та кави на зубну емаль слід пити їх через трубочку.

Куріння і зубний камінь

Тютюн містить шкідливі речовини, що сприяють утворенню нальоту, тому відмова від куріння є однією зі складових профілактики зубного каменю.

Санація ротової порожнини

Зубний камінь утворюється протягом 6 місяців, тому відвідування стоматолога двічі на рік дозволить, по-перше, видалити наявний наліт і тим самим попередити його подальше поширення; по-друге, своєчасно виявити і вилікувати захворювання зубів, які можуть сприяти утворенню каменів.

І пам’ятайте, що якщо зубний камінь все-таки сформувався, то безболісно і без шкоди для зубів видалити його зможе лише стоматолог.

Джерело

Поділись


Новини партнерів