Жінки з сильним апное мають підвищений ризик захворіти на рак

Дослідження шведських учених показало, що для жінок з вираженим апное (зупинка дихання уві сні) ризик захворіти на рак підвищується в два-три рази.

Фахівці Гетеборзького університету виявили, що у жінок особливо сильно проявляється зв’язок між нічним апное і захворюваністю на рак. Цей висновок було зроблено після того, як дослідники зібрали і проаналізували інформацію про стан здоров’я 20 тисяч пацієнтів з обструктивним апное уві сні, з яких 2% мали онкологічний діагноз.

ВООЗ розглядає синдром обструктивного апное уві сні як клінічне порушення, для якого характерні часті зупинки дихання під час сну, зазвичай супроводжувані гучним хропінням. У такі моменти перекривається надходження кисню в організм, в результаті чого мозок викликає коротке пробудження, відкриває дихальні шляхи і відновлює процес дихання. Протягом ночі це може відбуватися неодноразово, що знижує якість сну і впливає на стан людини протягом дня.

Автори нового дослідження констатували, що сильний зв’язок між апное і високим ризиком раку простежувався, в основному, у жінок – у чоловіків він був слабшим.

«Вже було відомо, що апное пов’язане з найбільш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань у чоловіків. Але зв’язок апное і раку у жінок – відкриття. Причина цього поки не виявлена. Результати показують, що ризик захворіти на рак підвищується в два-три рази серед жінок з вираженим апное уві сні », – повідомили наукові фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів