6 ознак того, що це не втома, а проблеми з наднирковими залозами

Порівняйте свої симптоми з нашим списком, щоб зрозуміти, чи не потрібно вам звернутися до ендокринолога, щоб перевірити стан надниркових залоз.

Якщо останнім часом ти весь час відчуваєш себе мляво, це, звичайно, може бути пов’язано з тим, що ти дуже втомилася і давно не відпочивала. Але в деяких випадках відчуття неймовірної втоми вказує на проблему зі здоров’ям – наприклад, так звану «втому наднирників». Цей термін не є офіційним медичним діагнозом, але використовується для опису групи пов’язаних симптомів, які виникають, коли наднирники функціонують неправильно.

Основні сигнали, щоб перевірити здоров’я надниркових залоз:

1. Апетит змінився

Якщо зараз ти борешся зі стресом, втрата апетиту і ваги в цілому – цілком буденне явище. Але якщо ти помічаєш, що твої бажання щодо їжі змінилися, а вага змінюється занадто радикально – це може вказувати на проблеми з наднирниками.

Яскравим симптомом може бути і явна тяга до сильно солодкої або сильно солоної їжі. З одного боку, низький рівень цукру в крові призводить до зниження енергії, і це здатне викликати спрагу до солодкого. З іншого – любов до сильно солоних продуктів обумовлена зниженням мінералокортикоїдів в нирках – гормонів, що впливають на вуглеводний обмін.

2. Тиск нижче звичайного

Низький кров’яний тиск, або ж гіпотензія, також може бути зумовлена втомою наднирників. Це призводить до того, що ти частіше відчуваєш слабкість у всьому тілі, запаморочення або навіть непритомнієш.

Якщо раніше ти не відчувала серцево-судинних захворювань, а низький тиск зазвичай тобі не властивий – є сенс пройти додаткове обстеження.

3. Настрій змінюється занадто часто

Втома наднирників може супроводжуватися психічними симптомами, такими як проблеми з настроєм, погіршення когнітивних здібностей і концентрації. Навіть депресія без явних зовнішніх причин, тривожність і туман в голові є ознаками втоми надниркових залоз, тому не варто списувати всі подібні розлади тільки на те, що відбувається в твоїй голові.

4. М’язи і суглоби болять

Втома наднирників також може привести до того, що твоє тіло відчувається слабкішим, ніж зазвичай. Низький рівень кортизолу в наднирниках призводить до м’язової слабкості, а також болі в м’язах або суглобах, так що це не відкидай ці симптоми.

5. Режим сну порушений

Перевантаженість наднирників веде до проблем зі сном, які не схожі на звичайну втому. Труднощі із засипанням, часті кошмари, складності з підйомом вранці, а також денна сонливість – якщо ти вже відрегулювала графік сну, а ці симптоми не зникли, час звернутися до фахівця.

6. Гіперпігментація шкіри

Проблеми з залозами також можуть привести до проблем зі шкірою. У деяких пацієнтів спостерігається збільшення темних плям на шкірі – це пов’язано з підвищеним синтезом меланіну, що відбувається при втомі надниркових залоз. З огляду на той факт, що будь-яка незвичайна зміна кольору шкіри – важлива причина відвідати терапевта, не тягни з тим, щоб записатися на прийом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів