Здорові звички, які допоможуть лікувати остеоартрит

Остеоартрит – це хронічне захворювання, що підриває здоров’я суглобів. Найчастіше воно вражає людей старше 60 років, але в принципі від нього можуть страждати люди будь-якого віку. І незважаючи на те, що повністю вилікувати дане захворювання не можна, деякі звички допомагають зупинити його розвиток. Яким же має бути «лікування» остеоартриту? Про це ви дізнаєтеся з нашої сьогоднішньої статті.

Які звички допомагають контролювати остеоартрит?

В даний час боротьба з остеоартритом стає все більш успішною. І крім прийому анальгетиків, існують і інші рекомендації по контролю над симптомами.

Остеоартрит розвивається внаслідок прогресуючого пошкодження суглобів. Це погіршення може з’явитися з часом, в результаті природного процесу зносу і старіння, а також через травму. Симптоматика в обох випадках буде наступною: біль в суглобах, скутість рухів.

Інтенсивність симптомів варіюється від пацієнта до пацієнта, але в цілому якість життя, звичайно, знижується. Лікування остеоартриту направлене на зменшення прогресування захворювання і контроль симптоматики. Що слід мати на увазі?

1. Виконання фізичних вправ

Фізичні вправи сприяють хорошому самопочуттю в цілому і здоров’ю суглобів зокрема. Рухатися стає значно легше.

Болі, які викликає остеоартрит, часто зменшують здатність виконувати певні рухи і вправи. Але це не означає, що треба закинути спорт. Регулярні тренування допоможуть зміцнити м’язи навколо суглобів, і це допоможе уникнути непотрібних ускладнень.

Крім того, 20 або 30 хвилин фізичної активності в день зменшать скутість рухів і допоможуть запобігти больовій кризі. Ви можете ходити, плавати або виконувати вправи на розтяжку. Не менш ефективними будуть заняття тайчи.

2. Зниження ваги сприяє лікуванню остеоартриту

Ожиріння і зайва вага – два фактори, які прискорюють процес зносу суглобів у пацієнтів з остеоартритом. Обидва стани можуть стати і тригерами розвитку захворювання. Таким чином, ті, у кого є проблема зайвої ваги, повинні постаратися позбутися від зайвих кілограмів.

При нормальній вазі тіла знижується тиск на суглоби, що допомагає контролювати біль. Крім цього, знижується ризик появи інших ускладнень, таких як метаболічний синдром або серцево-судинні захворювання.

3. Здоровий сон і остеоартрит

Регулярні проблеми зі сном можуть сприяти посиленню болів при остеоартриті і зниженню якості життя. Іноді біль, викликаний остеоартритом, негативно впливає на якість сну. Але під час загострень дуже важливо намагатися висипатися. Адже достатній час відпочинку є необхідною умовою для зменшення запалення в суглобах.

Якщо у вас теж з’явилися проблеми зі сном, спробуйте наступне:

  • Переконайтеся, що у вас комфортна атмосфера в спальні.
  • Не використовуйте кімнату, де ви відпочиваєте, для роботи.
  • Приберіть подалі всі електронні пристрої, які можуть вас відволікти (комп’ютери, телефони та ін.)
  • Споживайте продукти харчування, які сприяють засипанню і глибокому сну.
  • Слідкуйте за тим, щоб вечеря була легкою, низькокалорійною.
  • Не забувайте про розслаблюючі і заспокійливі настої (наприклад, валеріани або пасифлори).

4. Трав’яні настої для лікування остеоартриту

Лікувальні трави і настої, приготовлені на їх основі, звичайно, не замінять фармакологічного лікування. Однак їх прийом може стати відмінним доповненням до цього лікування і допомогти полегшити неприємні симптоми. Ось кілька найбільш ефективних з них: зелений чай, настій імбиру, настій куркуми.

5. Контролювати остеоартрит допоможе терапія «холод-тепло»

Застосування холоду і тепла – це ефективний спосіб контролювати запальний процес в суглобах.

Тепло покращує кровообіг, розширюючи кровоносні судини. Завдяки цьому доступ поживних речовин до уражених тканин збільшується. Крім того, тепло дає заспокійливий ефект, а значить, зменшує скутість рухів.

Застосування льоду, навпаки, звужує кровоносні судини, зменшує набряк і біль. Так що дуже доречно чергувати тепло і холод.

Як же проводити дану терапію?

Для початку прикладіть до ураженого суглоба грілку з гарячою водою або термоподушку (подушку-грілку). Якщо у вас під рукою немає ні того ні іншого, скористайтеся махровим рушником. Просто змочіть його в гарячій воді і прикладіть як компрес (тільки будьте обережні, щоб не обпектися).

Залиште для впливу на 20 хвилин і намагайтеся розслабитися.

Якщо ви віддаєте перевагу впливати на уражену область холодом, то загорніть кілька кубиків льоду в тканину і прикладіть до хворого суглоба на 20 хвилин.

Запобіжні заходи: уникайте прямого контакту льоду зі шкірою, так як це може викликати пошкодження шкірного покриву. Прикладаючи тепло, переконайтеся, що температура грілки прийнятна.

Остеоартрит відноситься до хронічних захворювань, і без відповідного лікування стан пацієнта може помітно погіршати. У зв’язку з цим важливо вміти вчасно розпізнати симптоми і звернутися до лікаря, якщо ви запідозрили у себе цю хворобу. Здорові звички в поєднанні з фармакологічними лікуванням забезпечать кращий прогноз. Будьте здорові!

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечно для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів