Як здоров’я серця пов’язано з ризиком появи деменції 

Американські і французькі фахівці провели дослідження, в ході якого з’ясували, як по здоров’ю серцево-судинної системи можна визначити ризики настання старечого недоумства.

Деменція є прогресуючим захворюванням, яке може почати розвиватися за 15-20 років до появи будь-яких симптомів, тому важливо визначити чинники, які можуть запобігти її виникненню, – пояснили вчені.

У дослідженні взяло участь майже 8 тисяч осіб.

Автори дослідження впевнені, що в першу чергу медики повинні звертати увагу на стан серця пацієнта, щоб правильно зробити прогноз. В рамках експерименту вчені стежили за здоров’ям 7899 чоловіків і жінок протягом 25 років.

На початку дослідження всім учасникам було 50 років. Вчені зібрали інформацію про їх спосіб життя, вагу і стан серцево-судинної системи. Уточнюється, що на момент дослідження у всіх добровольців не було деменції.

Протягом 25 років за учасниками стежили за допомогою показань в медичних картах, служб охорони психічного здоров’я і регістрів смерті.

“Ми хотіли з’ясувати, як на деменцію впливає здоров’я серця і судин у 50 років. Виявляється, є прямий зв’язок”, – пояснили вчені.

З 7 899 учасників 347 випадків деменції були зареєстровані під час періоду спостереження 25 років.

Виявилося, що тим здоровіше серцево-судинна система в 50 років, тим нижчий ризик розвитку деменції в наступні роки. Вчені пояснили, що своєчасна діагностика може передбачити багато серйозних вікових захворювань.

Наприклад, у Великій Британії поширеність деменції знизилася майже на 25% завдяки інформуванню людей похилого віку про необхідність діагностики.

Джерело

Поділись


Новини партнерів